Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) și organizațiile sindicale partenere au solicitat la 16 martie curent, guvernelor și angajatorilor să întreprindă de urgență măsuri în legătură cu criza pandemică COVID-19. O declarație în acest sens a fost adoptată în cadrul ședinței Consiliului Mondial al Sindicatelor, întrunirea căruia a avut loc la data de 12 martie la Londra (se anexează).
Sharan Burrow, Secretarul general al ITUC, a declarat că guvernele trebuie să acționeze pentru a pune în aplicare planuri de stimulare economică și măsuri la locul de muncă pentru a proteja sănătatea, veniturile lucrătorilor și familiilor lor, și pentru a stabiliza economia.
În declarație se arată că presiunile uriașe asupra sistemelor de sănătate cauzate de COVID-19 relevă provocări masive în sistemul public de sănătate. Asistenții medicali sunt pe prima linie a impactului economic, social. “În timp ce lucrătorii din fiecare sector sunt expuși riscurilor, recunoaștem curajul lucrătorilor din domeniul sănătății și personalului medical care suportă efectul imediat al crizei”, au comunicat sindicaliștii.
Pachetele de stimulare economică trebuie să includă următoarele: concedii medicale plătite; menținerea veniturilor pentru acoperirea costurilor pentru locuințe, electricitate, alimente și alte obiecte esențiale; precum și extinderea protecției sociale pentru toți lucrătorii, indiferent de statutul lor de muncă. Acesta este singurul mod de a susține locurile de muncă și economia, de a proteja salariile, bunăstarea lucrătorilor și întreprinderile mici și mijlocii.
Sindicaliștii susțin că lecțiile crizei din anii 2008 și 2009 trebuie să dicteze că sprijinul de venit de care au nevoie familiile muncitoare și de care beneficiază întreprinderile este o țintă și nu o salvare a băncilor și a instituțiilor financiare. Guvernele vor trebui să coopereze și să se angajeze cu instituțiile multilaterale și să monitorizeze impactul crizei pentru țările mai puțin capabile să răspundă. De asemenea, ele urmează să asigure ajutorul vital necesar pentru a face față amenințărilor reprezentate de COVID-19.
În context, Steven Cotton, Secretarul General al Federației Internaționale a Muncitorilor din Transporturi și președinte al UGN (Unități Generatoare de Numerar), a spus: „Recunoaștem că această pandemie este un mediu dificil în care se desfășoară afacerile, dar angajatorii trebuie să acționeze decisiv și responsabil pentru a oferi protecție lucrătorilor de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare. Acest lucru trebuie să înceapă cu datoria de a proteja lucrătorii de transmiterea COVID-19 și să se extindă la protejarea salariilor tuturor angajaților, indiferent de statutul lor de muncă, garantarea concediilor medicale și a condițiilor de muncă flexibile în timpul crizei. Solicităm angajatorilor să acorde prioritate drepturilor și bunăstării lucrătorilor, deoarece răspundem colectiv la provocările pe care le prezintă COVID-19.”