Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” a propus partenerilor sociali ca până la sfârșitul anului curent să fie creată, pe lângă Comisia pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură, unui consiliu de specialitate privind Securitatea și Sănătatea în Muncă (SSM).
În perioada 2013-2015, Federaţia „SINDICONS” în comun cu organizaţiile sindicale primare urmează să implementeze proiectul „Îmbunătăţirea nivelului condiţiilor de muncă şi de sănătate a salariaţilor din ramură”, cu suportul financiar al Confederaţia Sindicatelor Creştine din Olanda (CNV International).
În acest context, conducerea Federației a mai propus partenerilor sociali elaborarea, tirajarea şi distribuirea materialelor ilustrative în domeniul SSM, efectuarea vizitelor la şantierele de construcţie având ca obiectiv constatarea neajunsurilor şi încălcările legislaţiei.
”Proiectul dat prezintă un interes deosebit pentru Federaţia „SINDICONS”, deoarece prin realizarea măsurilor preconizate dorim să contribuim la sporirea cunoştinţelor salariaţilor în domeniul SSM, micşorarea numărului accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, precum şi antrenarea deopotrivă a partenerilor sociali de la unitate în soluţionarea problemelor legate de SSM”, a menționat Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”.
Începând cu 1 ianuarie 2013, au fost desfășurate un șir de activități pe marginea proiectului „Îmbunătăţirea nivelului condiţiilor de muncă şi de sănătate a salariaţilor din ramură”.
Iniţial, s-a efectuat o cercetare la mai multe unităţi economice privind respectarea legii securităţii și sănătății în muncă și existenţa comitetelor în domeniu. Ca urmare, s-au întreprins acţiuni de formare a comitetelor SSM la 28 de întreprinderi. Totodată, au fost organizate primele ședințe a comitetelor pe SSM nou-formate. Începând cu luna februarie, au fost organizate cinci seminare de instruire a membrilor noi aleși în cadrul comitetelor pe SSM.
Sectorul construcţiilor se numără printre sectoarele cu cel mai înalt grad de accidentare şi îmbolnăviri profesionale.
Doar pe parcursul ultimilor patru ani (2010-2013) au avut loc 20 de accidente de muncă, dintre care 3 – mortale şi 17 – grave în unităţile unde există organizaţii sindicale. Per total, în ramura de construcții numărul accidentelor de muncă este de patru ori mai mare.
Centrul Informațional al Sindicatelor