Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat vineri, 25 septembrie, în incinta Institutului Muncii, seminarul cu genericul “Căpătarea de noi abilități profesionale în relațiile de muncă la etapa actuală”. Au participat președinți ai organizațiilor sindicale și personal din domeniul resurse umane de la întreprinderile din ramura gaze.
Cei peste 30 de participanți au discutat despre modificările curente operate la legislația muncii, particularitățile legislative cu privire la munca la distanță și munca la domiciliu în condiții de pandemie, organizarea și sarcinile de bază în activitatea personalului din domeniul resurse umane în această perioadă.
Margareta Strestian, președinte al FSCRE, a precizat că pandemia a determinat ca relațiile de muncă să aibă un nou caracter, iar specialiștii din domeniul resurse umane trebuie să cunoască care sunt noile modificări aduse la legislația muncii și cum să le aplice, în special relațiile de muncă ce țin de munca la distanță, lucrul care are un caracter temporar, precum și diverse aspecte care se referă la Convenția colectivă și contractele colective de muncă la nivel de ramură.
Referindu-se la impactul pandemiei de coronavirus asupra ramurii gaze, liderul sindical a menționat că întreprinderile din ramură fac parte din complexul energetic al țării, iar activitatea acestora nu a fost întreruptă pentru a asigura livrarea către populație a serviciilor respective, calitativ, conform tuturor parametrilor.
“Încă de la începutul pandemiei, Federația s-a adresat partenerilor sociali pentru ca din contul angajatorilor, salariații să fie echipați în modul corepunzăror cu măști, bahile, ochelari de protecție, dezinfectanți, pentru a evitat îmbolnăviri în procesul de muncă. FSCRE a elaborat și o instrucțiune-tip ce ține de măsurile de protecție, care a fost distribuită în toate organizațiile sindicale pentru a asigura informarea salariaților și a minimiza riscurile de infectare. Pentru persoanele care depășesc vârsta de 63 de ani, acolo unde a fost posibil, s-a organizat munca la distanță. Dat fiind faptul că grădinițile au fost închise, salariații care au copii au beneficiat de un program de muncă flexibil. Acum complexul energetic se pregătește pentru perioada de iarnă și toți specialiștii își desfășoară activitatea în regim normal, cu respectarea tuturor cerințelor de securitate.”, a comunicat Strestian.
În cadrul seminarului, Ilona Josan, lector la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, formatorul activității de instruire, a analizat cu sindicaliștii diverse studii de caz și împreună au identificat soluții la probleme legate de raporturile de muncă dintre salariați și angajator. Cei prezenți, au abordat normele juridice prevăzute de Codul muncii în caz de situații excepționale, pandemie, epidemii, practici internaționale în acest sens, rolul sindicatelor în procesul de apărare al drepturilor și intereseleor membrilor de sindicat în contextul actual.
Totodată, sindicaliștii au fost informați despre mai multe aspecte care se referă la relațiile de muncă în condiții de stare de urgență, cu referire la contractul individual de muncă și fișa postului, timpul de muncă și timpul de odihnă al salariatului, încetarea raporturilor de muncă, rolul responsabililor de domeniul resurse umane în procesul de monitorizare a respectării legislației muncii.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM