Lideri și activiști sindicali, în număr de circa 100 de persoane, reprezentanți ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) și Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova (FSCM), au participat marți, 23 februarie, la un seminar online, organizat de FSCRE pe platforma Zoom. Sindicaliștii au beneficiat de prezentări din partea experților Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în următoarele domenii: protecție social-economică, salarizare, impozitare, prestații de asigurări sociale de stat, sistemul public de pensii din Republica Moldova.
În deschiderea activității, Margareta Strestian, președinte al FSCRE, a subliniat că, cunoștințele acumulate de către participanți vor fi deosebit de utile în cadrul organizațiilor sindicale, unde urmează a fi aplicate în procesul de negocieri. „În această perioadă pandemică și de criză economică, nivelul de salarizare a scăzut dramatic în țările din regiune și la nivel golbal, însă politicile privind salariile și funcționarea pieții muncii joacă un rol primordial în crearea unei societăți echitabile și a unei economii durabile. Politicile de salarizare trebuie să se afle permanent în atenția tuturor partenerilor sociali, astfel încît să se acorde o atenție sporită asigurării salariilor minime și să se negocieze majorarea anuală a cuantumului minim garantat, atît în economia reală cît și în sectorul bugetar“, a subliniat sindicalista.
La rîndul său, Elizaveta Iurcu, vicepreședinte al FSCM, a precizat că instruirea activului sindical este una din prioritățile Federației, iar temele abordate sunt actuale și de interes. „În ultimul an au fost operate mai multe modificări în legislația care vizează protecția social-economică a salariaților pe care liderii sindicali trebuie să le cunoască. Prin intermediul acestei activități, participanții vor afla de la experții Confederației cum se formează salariile, care este cuantumul minim garantat al salariilor, cum funcționează sistemul de pensii, și alte informații care le vor fi utile în activitatea pe care o desfășoară în cadrul întreprinderilor din țară”, a adăugat Iurcu.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat despre realizările CNSM în domeniul protecției social-economice a salariaților înregistrate în anul 2020. El a subliniat că membrii de sindicat din ambele Federații beneficiază de prevederile Convențiilor colective și Contractele colective, adoptate la nivel de ramură și unitate.
După cum a informat Sainciuc, Carta Europeană Socială Revizuită, ratificată de Republica Moldova, stipulează că salariul minim trebuie să fie la nivel de 50-60 la sută din salariul mediu pe țară, însă în Moldova este o situație paradoxală deoarece există patru niveluri minimale de salarizare, fapt ce duce la apariția unor inechități în domeniul salarizării.
Sindicaliștii au fost informați despre faptul că în urma negocierilor cu partenerii sociali, prin implicarea centrelor sindicale național-ramurale, CNSM a reușit să obțină rezultate în domeniul protecției sociale a salariaților. Bunăoară, începînd cu 1 ianuarie 2021, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost majorat de la 2775 lei la 2935 lei pe lună. În sectorul bugetar, din 1 ianuarie 2021, s-a obținut majorarea valorii de referință de bază de la 1650 de lei la 1700 de lei și a altor valori de referință, și majorarea valorii minime a salariului lunar calculat în sectorul bugetar de la 2000 de lei la 2200 de lei. De asemenea, s-a obținut menținerea nivelului de salarizare a cadrelor didactice în cazul desfășurării procesului educațional la distanță. O altă realizare importantă este acordarea premiului anual în decembrie 2020 pentru personalul din unitățile bugetare, pentru rezultatele anului 2019.
În context, Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM, și Ana Moldovanu, consultant superior în același Departament, au oferit participanților informații detaliate despre cum funcționează sistemul de salarizare și prestații de asigurări sociale de stat, particularitățile sistemului public de pensii din Republica Moldova și modificările operate la legislație în anul 2020.
De precizat că această activitatea de instruire la distanță se înscrie în planurile de acțiuni ale celor două centre sindicale național ramurale în domeniul formării activului sindical și sporirii capacităților în domeniul legislației muncii.
Departamentul mass-media și relații internaționale