Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

La Căușeni a fost lansat un Parteneriat local de ocupare, focusat pe consolidarea dialogului social teritorial și crearea de noi oportunități pe piața muncii

26.02.2021

DSCN7649[1]_0

În cadrul conferinței de lansare a Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) Căușeni, care s-a desfășurat la 24 februarie, a fost semnat un document de parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în vederea redresării impactului pandemiei asupra situației social-economice în raion, la care au participat online reprezentanți ai autorităților de stat, parteneri internaționali, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

După cum s-a declarat în cadrul conferinței, un rol primordial în crearea LEP Căușeni l-a jucat Comisia teritorială pentru consultări și negocieri colective. Prin intermediul acestei Comisii teritoriale a fost asigurată o planificare negociată pe parcursul procesului de consultare dintre sindicate, patronate și APL, prin identificarea unor acțiuni orientate spre interesul grupurilor specifice de beneficiari: angajați, angajatori, persoane cu dizabilitate, victime ale violenței în familie, migranți reîntorși urmare a pandemiei.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, această inițiativă este importantă pentru dezvoltarea și promovarea dialogului social la nivel teritorial, menită să contribuie la crearea noilor locuri de muncă, în special în rîndul tinerilor, CNSM urmînd să acorde tot sprijinul necesar dezvoltării în continuare a inițiativei LEP Căușeni, prin intermediul reprezentanților săi din raion, așa cum a făcut-o și în cazul LEP Cahul.

“Ne bucură faptul că există o implicare la nivel territorial, cu participarea directă a organizațiilor sindicale din raion și a conducerii raionului, prin consolidarea eforturilor în cadrul Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective. Doar prin dialog, prin parteneriat, prin comunicare putem să obținem rezultate frumoase în implementarea acelor măsuri prevăzute în cadrul LEP Căușeni. Pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, locul de muncă este unica sursă de venit. În acest context, parteneriatul dat va contribui la ocuparea forței de muncă din Căușeni, ceea ce este un lucru foarte important pentru diminuarea fenomenului migrației forței de muncă și crearea noilor locuri de muncă”, a accentuat Sainciuc.

Vicepreședintele CNSM a mai spus că, Confederația depune toate eforturile necesare în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, astfel încît să fie majorate acele garanții sociale, să avem un salariu minim decent în țară, să existe un cuantum minim garantat al salarizării în sectorul real la nivel de 50-60 de procente din salariul mediu pe economie, conform recomandărilor internaționale.

”Suntem bucuroși să susținem acest proiect care va contribui în mod eficient la crearea noilor oportunități de dezvoltare a afacerilor și a locurilor de muncă și va oferi condiții mai bune pentru dezvoltarea social-economică a raionului Căușeni. În această perioadă dificilă, ajutorul oferit de ADA este o modalitate de a salva mijloacele de trai ale cetățenilor Republicii Moldova și sectoarele afectate în mod deosebit de criza pandemică”, a menționat Gunther Zimmer, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare din Chișinău.

În context, Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului OIM „Promovarea ocupării tinerilor”, a menționat că acest eveniment plasează politica ocupării forței de muncă în centrul agendei publice a raionului Căușeni. Parteneriatele Locale de Ocupare de a Forţei de Muncă se bazează pe cooperarea partenerilor publici şi privaţi, interesați să identifice soluţii pentru provocările pieţei muncii din comunitatea lor.

“În raionul Cahul au fost înregistrate rezultate foarte bune. Sperăm că și în raionul Căușeni vom vedea o colaborare strînsă întră parteneri pentru a atinge obiectivele trasate”, a adăugat Vrabie.

Conform estimărilor OIM, în cadrul LEP Căușeni urmează ca peste 1100 de persoane din raion, inclusiv persoane din categoriile social-vulnerabile, să beneficieze de oportunități în domeniul ocupării forței de muncă. Se estimează că LEP Căușeni va contribui la crearea și formalizarea a 145 de locuri de muncă, extinderea a 50 de întreprinderi mici și micro și lansarea a 50 de afaceri în sectoare cu potențial de creare a locurilor de muncă.

Lansarea LEP Căușeni a fost precedată de un audit teritorial în cadrul căruia au fost analizate mai multe sectoare care ar putea contribui la crearea noilor locuri de muncă, printre care: apicultura, industria textilă, meșteșugăritul. Câteva dintre acestea au fost validate de căte Comisie și în baza acestora au fost elaborate proiecte care țintesc abilitarea economică a femeilor și tinerilor în vederea lansării unei afaceri, fie suportul în îmbunătățirea proceselor operaționale și extinderea afacerilor, astfel fiind create locuri de muncă noi pentru persoanele cu calificări joase.

Amintim că în perioada 2018-2019 OIM a pilotat pentru prima dată în țara noastră un LEP în raionul Cahul, contribuind la crearea a 208 locuri de muncă, lansarea și dezvoltarea a 72 de afaceri, crearea a două cooperative – cea a producătorilor de miere și a producătorilor de brânzeturi. LEP Cahul a fost conceput și este implementat sub egida Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective – o platformă de dialog social care reunește reprezentanți ai sindicatelor, autorităților publice locale, asociațiilor patronale de nivel local.

Sursa foto: www.causeni.md

Departamentul mass-media și relații internaționale