Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Tot mai des se încalcă drepturile salariaţilor, consideră Sindicatul „SindLUCAS”

21.03.2013

restaurant620

Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS” consideră că autorii amendamentelor a Codului muncii și Legii Sindicatului stimulează mai mult încălcarea drepturilor salariaților de către angajatori.

Reprezentanții Sindicatului „SindLUCAS”  afirmă că  Confederaţia Naţională a Patronatului, precum și reprezentanţilor unor investitori străini, ar trebui să facă un studiu a numărului de salariaţi care au fost concediaţi la iniţiativa administraţiei cu încălcarea legislației. Totodată, să calculeze numărul angajaţilor care s-au adresat în instanţele de judecată şi numărul persoanelor care au/n-au primit câştig de cauză, dar şi câte persoane care încă nu s-au adresat în instanţele de judecată din cauza procedurii anevoioase de acumulare a actelor necesare pentru prezentare în instanţa de judecată.

Numai în anul 2012 petiţiile în care se invocă încălcarea dreptului la muncă şi la protecţia muncii, adresate  „SindLUCAS”, au fost în creştere faţă de anul 2011 cu 24,5%. În adresări membrii de sindicat invocă problemele legate de restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru absenţa forţată, neexaminarea/executarea tardivă a deciziilor judecătoreşti privind restabilirea în funcţia anterior deţinută; încasarea salariului restant şi a diferenţei la salariu, anularea sancţiunii disciplinare.

În multe cazuri angajatorii nu comunică salariaţilor motivele ce au stat la baza deciziei de concediere sau aceste motive sunt ilegale ori nu reflectă adevărul.

În Republica Moldova, pentru a se asigura existenţa unui veritabil stat de drept este absolut necesar să se instituie un mecanism juridic care să garanteze o riguroasă respectare a legilor.

Confederaţia Naţională a Patronatului ar trebui, împreună cu sindicatele, să aibă  abordare de ansamblu în lupta împotriva muncii nedeclarate, minimalizării practice de achitare a salariilor „în plic” şi „muncii la negru”, angajării în sectorul informal fără contract individual de muncă. De asemenea, să fie împotrica locurilor de muncă ce nu satisfac necesităţile angajaţilor, evoluţiei demografice nefavorabile care se manifestă în scăderea numărului şi îmbătrânirea populaţiei, intensificată de migraţia forţei de muncă, deficienţe de încadrare a tinerilor pe piaţa muncii, care afectează grav piaţa muncii şi, implicit, dezvoltarea economică.

Centrul Informațional al Sindicatelor