Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) au avut astăzi, 22 martie, o întrevedere în cadrul căreia au fost abordate un șir de subiecte legate de îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea nivelului de trai al populației.
Din partea CNSM la întrunire au participat Igor Zubcu, președinte, Mihail Hîncu, vicepreședinte, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte, și Petru Chiriac, vicepreședinte. CNPM a fost reprezentată de Leonid Cerescu, președinte, și Vladislav Caminschi, director executiv.
Părțile au pus în discuție implementarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real și calcularea cuantumului minim garantat al salariului în dependență de indicatorii anului 2021. În urma insistențelor repetate ale părților, Executivul a aprobat la începutul acestei luni un nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei. Părțile s-au arătat îngrijorate de impactul creșterii prețurilor la tarife, resurse energetice și alte categorii, cuantumul respectiv urmând a fi reexaminat în funcție de evoluțiile în domeniul economic.
În cadrul discuțiilor a fost abordată și chestiunea cu privire la activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Deși activitatea Comisei a fost relansată la finele anului trecut, întrunirile acesteia sunt în continuare sporadice. În legătură cu aceasta, în timpul apropiat CNSM și CNPM vor veni cu o adresare comună către Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura convocarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective în conformitate cu cadrul legal (convocarea cel puțin o dată în lună).
Părțile au abordat și chestiunea cu privire la necesitatea încheierii convențiilor colective la nivel național: cu privire la dezvoltarea și promovarea parteneriatului social; cu privire la evidența globală a timpului de muncă; privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile; privind stabilirea sporului la salariu în dependență de clasele șoferilor.
De asemenea, s-a discutat despre susținerea inițiativei CNSM de a declara ca fundamentale convențiile OIM pe domeniul SSM: Convenția OIM nr. 155 privind securitatea și igiena muncii și mediul de muncă, Convenția OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate la locul de muncă, Convenția OIM nr. 187 privind cadrul de promovare a sănătății și securității în muncă.
Alte subiecte abordate în cadrul întrevederii dintre conducerea celor două instituții s-au axat pe înaintarea proiectelor de modificare a Codului muncii spre aprobare de Guvernul Republicii Moldova, doar după examinarea acestora în cadrul CNCNC, armonizarea cadrului legal național în domeniul inspecției muncii cu Convențiile OIM nr. 81 și nr. 129, promovarea în comun a urgentării implementării Registrului electronic de evidență al salariaților, conlucrarea în vederea înaintării propunerilor de combatere și diminuare a economiei informale, muncii nedeclarate, salariilor „în plic”, etc.
Amintim că la data de 7 iunie 2021, CNSM și CNPM au semnat un Memorandum de înțelegere. Părțile au convenit asupra susținerii necesității modificării cadrului legal în ceea ce privește schimbarea mecanismului de reexaminare a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, și anume, prin negocieri colective dintre partenerii sociali la nivel național. Totodată, Memorandumul prevede dezvoltarea colaborării în mai multe domenii de interes pentru cei doi parteneri sociali.
Departamentul mass-media și relații internaționale
Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd