Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor este îngrijorată de situația din ramură

09.08.2013

transport

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația din transportul auto de călători și consideră că actuala legislație în domeniu favorizează activitatea ilegală. Despre aceasta a comunicat Boris Rojnevschi, președintele Federației.

“Cu regret, constatăm că ramura transportului auto de călători a devenit una din cele mai corupte iar haosul „organizat” în acest domeniul riscă să ducă la un dezastru cu consecinţe extrem de grave pentru societate fapt care discreditează şi structurile puterii”, a declarat Boris Rojnevschi.

Liderul sindical susține că stoparea activităţii transportului ilicit ţine de voinţa politică a celor ce elaborează cadrul legislativ. “Transportul ilicit prezintă o componentă a economiei „tenebre”. Noi, sindicaliștii, vorbim permanent despre aceasta. Evident, avem nevoie de legi bune dar şi de mecanizme concrete de aplicare a acestor legi”, a adăugat el.

Rojnevschi este îngrijorat și de impactul social al transportului ilicit de călători. Acesta susține că circa 40-50 % din salariați activează în economia „tenebră”, sunt persoane care nu achită impozitele, fapt ce duce la distrugerea sistemului de pensionare din cauza că plățile sociale sunt tot mai mizere.

“Ţara în care nu se achită impozite nu are viitor. Cei 50-60% din cetăţeni ce activează cinstit, numai prin impozitele pe care le alocă nu vor putea soluţiona problemele societăţii în întregime”, a subliniat sindicalistul.

Referindu-se la situația din transport, Boris Rojnevschi, a spus că în prezent se promovează practica eliberării rutelor după  „cerinţele şefilor”, cu încălcarea gravă a Regulamentelor şi actelor normative fapt ce  provoacă multiple conflicte între transportatori.

“În prezent, în acest domeniu activează toţi care doresc, în majoritate cazurilor fără pregătire profesională, stagiu de muncă, bază tehnico-materială şi specialişti profesionalişti, fără control zilnic tehnic, medical, disciplinar, financiar, nefiind respectat regimul de muncă şi odihnă, şoferii activînd cîte 12-14 ore”, a adăugat Rojnevschi.

“Societăţii astăzi îi revine un rol de observator. Societatea este impusă de a se mulţumi cu acest model de organizare haotic și neprofesionist fapt ce nu corespunde nici cerinţelor de calitate, nici securităţii transportărilor, nici securităţii rutiere” a precizat liderul sindical.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova solicită autorităților să aplice legislația cu fermitate pentru a asigura cetățenilor servicii de transport de calitate iar transportatorilor să le ofere reguli clare de joc, unde să fie respectată lege și să nu fie favorizate interesele de grup.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova numără în componenţa sa circa 5 mii de membri, face parte din Confederaţia Naţională a sindicatelor din Moldova şi este afiliată la Organizaţia Internaţională a Sindicatelor din Transporturi.

Centrul Informațional al Sindicatelor