Joi, 14 august, la Chișinău a avut loc ședința Consiliului General al Sindicatului Educației și Științei (SEȘ), în cadrul căreia a fost discutată situația din sistemul educațional în ajunul noului an de studii și au fost abordate problemele cu care se confruntă salariații care activează în sistem.
La ședință a participat Maia Sandu, ministrul Educației, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Dumitru Ivanov, președintele SEȘ și membri ai Consiliului General al sindicatului de ramură.
În cadrul ședinței, au fost discutate un spectru larg de subiecte în vederea identificării unor soluții care ar îmbunătăți situația din sistemul educațional.
Dumitru Ivanov, președintele Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, a informat în alocuțiunea sa despre situația din sistemul educațional din țară și despre problemele cu care se confruntă membrii de sindicat.
Potrivit lui Ivanov, nivelul actual de salarizare lasă mult de dorit și nu acoperă necesitățile salariaților. “În prezent, nivelul mediu de salarizare în sistemul educațional este de 3500 lei ceea ce nu reprezintă un salariu decent. Totodată, profesorii și cadrele auxiliare sunt nevoite să activeze în condiții precare. Solicităm Guvernului să majoreze salariile și să asigure condiții de muncă mai bune”, a spus el.
“Săptămîna viitoare vom avea o întrevedere de lucru cu prim-ministrul Iurie Leancă și vom prezenta problemele cu care ne confruntăm. Pe noi ne interesează ce se va întîmpla mai departe cu sistemul educațional, reformele demarate și politicile care urmează a fi implementate”, a specificat Ivanov.
Maia Sandu, ministrul Educației a menționat că în timpul apropiat va fi propusă spre dezbateri publice Strategia Educația 2020 în care vor fi trasate obiectivele de dezvoltare a sistemului educațional. Totodată ministrul a mai comunicat că în prezent se lucrează la elaborarea Codului Educației.
“Sistemul educațional național este învechit și scump deoarece circa 9% din PIB este alocat educației.18% din cadrele didactice sunt de vîrstă pensionară iar 8% de vîrstă pre-pensionară. Cunoaștem că sectorul nu este atractiv pentru tineri deoarece salariile sunt mici, condițiile de muncă complicate și nu există un mecanism clar de avansare în carieră”, a informat Sandu.
Ministrul Educației a precizat că urmează a fi implementate planuri și politici care vor contribui la îmbunătățirea situației materiale a profesorilor și a cadrelor auxiliare și a salutat implicarea activă a sindicatelor în cadrul parteneriatului social.
Oleg Budza, președintele CNSM s-a arătat îngrijorat de situația din sistemul educațional și a menționat necesitatea promovării învățămîntului profesional.
“Rezultatele pe care le-am avut anul acesta la BAC ne arată care este situația reală în educație. Sondajele ne spun că doar 14% din angajatori sunt mulțumiți de calitatea angajaților. Țara are nevoie nu doar de juriști și economiști ci și de sudori, mecanici, specialiști în construcții. Există numeroase lacune în sistemul de pregătire a cadrelor și sperăm că împreună, printr-un dialog deschis, vom putea îmbunătăți situația”, a subliniat liderul sindical.
Cei prezenți, au mai discutat despre atestarea locurilor de muncă, intenția patronatelor de a modifica Codul Muncii, necesitatea îmbunătățirii statutului cadrului didactic în societate, susținerea tinerilor specialiști, securitatea și sănătatea în muncă, reorganizarea școlilor.
Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei este membru al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi întruneşte în rândurile sale peste 103 mii membri, angajaţi din sistemul de învăţământ şi alte 34 mii de membri – tineret studios. În 1997 Sindicatul a aderat la Internaţionala Educaţiei, organizaţie care reprezintă vocea a peste 38 mln pedagogi din întreaga lume.
Centrul Informațional al Sindicatelor