Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Tinerii sindicaliști au fost familiarizați cu practicile moderne în domeniul motivării apartenenții la sindicate

06.09.2013

seminartineret

Membri ai Consiliului de Tineret din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit joi, 5 septembrie, în cadrul unei mese rotunde pentru a identifica metode moderne în domeniul recrutării noilor membri și au fost familiarizați cu practicile internaționale în acest sens.

La eveniment au mai participat Oleg Budza, președintele CNSM și expertul internațional Grigor Gradev, secretar executiv al Consiliul Pan-European Regional al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC-PERC), care se află în perioada 3-6 septembrie în Moldova într-o vizită de lucru, la invitația CNSM.

Potrivit liderului CNSM, în prezent este înregistrată o “ruptură a generațiilor” iar tinerii nu-și cunosc drepturile, sunt supuși riscurilor la locul de muncă și reprezintă categoria de vârstă care migrează cel mai des în străinătate pentru o viață mai bună.

“Sindicatele acordă în permanență o atenție sporită tineretului, prin organizarea unor activități dedicate acestora și promovează interesele tinerilor în cadrul negocierilor cu partenerii sociali”, a subliniat Budza.

“Realitățile actuale necesită o nouă abordare în ceea ce privește procesele organizaționale și comunicarea cu tinerii. Este important să ne dezvoltăm permanent, să facem schimb de experiență și să însușim noi metode de recrutare și promovare a tinerilor”, a precizat liderul CNSM.

În cadrul întâlnirii cu tinerii, Budza i-a mai informat despre activitățile CNSM din ultima perioadă și a comunicat despre planurile de viitor.

Grigor Gradev, secretar executiv al Consiliul Pan-European Regional al ITUC-PERC, a expus tinerilor o prezentare amplă despre situația actuală de pe piața muncii la nivel internațional și a informat despre tendințele în domeniul activității sindicale.

”În prezent, tinerii sunt supuși la numeroase riscuri deoarece există un impact tot mai puternic datorat efectelor globalizării și dezvoltării noilor tehnologii. Însă, realitățile de azi sunt total diferite de cele de acum zece ani. În aceste condiții rolul și obiectivele sindicatelor se vor schimba”, a menționat Gradev.

“Pentru a avea un viitor destoinic care să le permită să influențeze evoluțiile de pe piața muncii, tinerii sindicaliști trebuie să acordă o atenție sporită informării și dezvoltării profesionale continue”, a subliniat expertul internațional.

Stela Stratila-Sîrbu, preşedintele Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, a precizat că asemenea activități de instruire, cu participarea experților din străinătate, sunt deosebit de utile pentru tineri deoarece aduc un nou suflu în cadrul activității mișcării sindicale și contribuie la dezvoltarea unor noi abilități profesionale.

Consiliul de Tineret este o structură din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, ce reuneşte organizaţiile de tineret din centrele sindicale naţional-ramurale – membre ale CNSM. În prezent, circa 30% din membrii de sindicat sunt tineri.

Centru Informațional al Sindicatelor