La 7 martie curent, a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova („SindLUCAS”).
În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie şi aprobate: „Raportul cu privire la activitatea organelor de conducere ale Sindicatului „SindLUCAS” în perioada februarie 2013 – februarie 2014”; rezultatele executării bugetului sindical în anul 2013; raportul statistic privind efectivul sindical. La fel a fost aprobat bugetul sindical pentru anul 2014.
În cadrul şedinţei au fost analizate modul cum au fost îndeplinite de către organizaţiile membre Hotărîrile Consiliului Naţional şi ale Biroului Executiv al Sindicatului „SndLUCAS”.
În raportul prezentat de preşedintele Sindicatului, dna Valentina Mazur ,a adus la cunoştinţă cele mai principale activităţi. Un capitol important al Sindicatului “SindlUCAS” l-a constituit apararea in instantele de judecata a drepturilor membrilor de sindicat. Aceasta activitate a cuprins o gama larga de tipuri de actiuni şi s-a referit la un numar mare de membri de sindicat, majoritatea vizand recuperarea unor drepturi banesti, dar şi alte aspecte ale raporturilor de muncă. În această perioada s-a promovat şi o serie de actiuni individuale avand ca obiect: contestaţii decizii de sanctionare; contestaţie decizii de concediere.
Membrii de sindicat au găsit întotdeauna sprijinul Sindicatului de care au avut nevoie la momentul respectiv, indiferent care a fost problema cu care s-au confruntat. O atenţie deosebită în această perioada a fost acordată informării membrilor de sindicat despre dauna muncii la negru şi necesităţii implicării sindicatelor în reducerea practicii de salarizare „în plic”.
În cadrul dezbaterilor, membrii Consiliului Naţional al Sindicatului „SindlUCAS” dna Anastasia Roman, (mun.Chişinău), dl Valeriu Furdui, (r.Floreşti), dna Zinaida Sîrbu, (r.Străşeni), Clara Roibu, (r.Edineţ) au prezentat informaţii despre activităţile desfăşurate în teritoriu, problemele cu care se confruntă membrii de sindicat şi modul de rezolvare ale acestora. Analiza activităţii consiliilor teritoriale denotă că în ultimul an s-a micşorat numărul de membri de sindicat în urma lichidării, restructurarii întreprinderilor, reducerii statelor de personal, demisionării angajaţilor, nu s-a reuşit, cum a fost planificat recrutarea noilor membri de sindicat, foarte puţini tineri se înscriu în rîndurile sindicatului.
Au fost descrise acţiunile demarate de către organizaţiile sindicale în cadrul dialogului social, au fost prezentate căile şi modalităţile de derulare a dialogului social la întreprindere, au fost transmise diferite recomandări privitoare la îmbunătăţirea contractelor colective de muncă, pentru o negociere cu bune rezultate; s-a discutat despre găsirea soluţiilor optime şi eficiente de transmitere a informaţiilor de la şi către membrii de sindicat.
În rapoartele prezentate s-a menţionat, că unul din cele mai importante servicii pe care sindicatul il ofera membrilor săi este negocierea. Aceasta a fost şi este preocuparea permanentăa sindicatelor în teritoriu.
Dna Anastasia Roman a precizat: “Pot să afirm cu mândrie că dialogul social existent în organizaţiile noastre, modul în care s-au desfăsurat negocierile Contractului Colectiv de Muncă şi respectul reciproc între partenerii de dialog social a făcut ca de foarte multe ori să fim prezentaţi ca un exemplu de bune practici la cursurile şi seminariile la care am participat. În anul 2013 s-a pus accent pe imagine şi comunicare, doua aspecte esenţiale pentru viitorul organizaţiei.
Activitatile, evenimentele la care participa Sindicatul “SindLUCAS” sunt urmate imediat de informări detaliate care se transmit în teritoriu. Sindicatul “SindLUCAS” a consacrat un tip de informare corect, o informare prin care se transmiteau decizii, aspecte importante, realităţi, realizări sindicale, poziţia sindicatului pe anumite probleme, cu singurul scop – pentru buna informare a membrilor care este o obligaţie statutară. Obligaţia de a informa membrii de sindicat s-a concretizat prin elaborarea de informări, adrese, circulare”.
Reprezentanţii organizaţiei de tineret din cadrul Sindicatului „SindLUCAS” s-au expus opinia, că este necesar de promovat tinerii în funcţii de liderism în cadrul Sindicatului, care va contribui esenţial la dinamizarea şi dezvoltarea sindicatului însăşi, deasemenaea va întări încrederea tinerilor în organizaţia sindicală. Totodată, acesta va fi un semnal pozitiv pentru, acei tineri care nu au aderat şa sindicate, mulţi dintre aceştia avînd o închipuire despre sindicate ca despre nişte structuri închistate şi Birocratice, care nu corespund naturii şi culturii. Au fost înaintate propuneri ca să fie create echipe proprii de formatori care vor conduce activităţi de instruire cu tineretul; să fie organizate mai multe activităţi de interes specific tineretului.
Membrii Consiliului Naţional au aprobat direcţiile importante de activitate pentru următorul an de activitate, pregătirea către adunările şi conferinţele de dare de seamă şi alegeri.
Informație prezentată de Sindicatul „SindLUCAS”