Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele participă la identificarea priorităţilor de dezvoltare a ţării

07.03.2013

 

un620

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) participă la consultările naţionale iniţiate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în vederea identificării principalelor îngrijorări ale cetăţenilor Republicii Moldova după 2015, an care reprezintă termenul-limită pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. La aceste consultări urmează să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi societăţii civile, ONG-uri, sectorul privat, sindicatele şi asociaţiile patronale, comunitatea academică.

La 18 decembrie  reprezentanţa ONU în Republica Moldova, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), a organizat  prima consultare naţională cu participarea partenerilor sociali – guvern, patronate şi sindicate. Nicola Harrington-Buhay, coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, a menţionat că aceste consultări vor contribui la stabilirea priorităţilor de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova după anul 2015.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, s-a arătat îngrijorat de situaţia tinerilor pe piaţa muncii şi a argumentat necesitatea iniţierii unor programe de susţinere a acestora la nivel naţional. „Dacă nu vom întreprinde acţiuni concrete de susţinere a tinerilor, riscăm să rămânem în următorii ani fără forţă de muncă. Moldova a devenit o ţară „donatoare” de cadre. Deja tot mai mulţi antreprenori din ţară se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată. Acum antreprenorii sunt gata să plătească salarii mari, de  şapte mii de lei şi mai mult, dar nu au cui, pentru că o bună parte din forţa de muncă activă este plecată în străinătate”, a subliniat Oleg  Budza.

Liderul sindical a mai menţionat că este necesar de întreprins mai multe măsuri în domeniul combaterii muncii „la negru” şi a practicilor de achitare a salariilor „în plic”. „Astăzi am ajuns în situaţia în care circa 50% din persoanele apte de muncă din ţară muncesc în economia „tenebră”. Este necesar de întreprins de urgenţă măsuri la nivel naţional, prin antrenarea tuturor partenerilor sociali, pentru a diminua această statistică îngrijorătoare”, a mai spus preşedintele Budza.

Potrivit participanţilor la consultări, după anul 2015 Republica Moldova se va confrunta şi în continuare cu un nivel înalt al sărăciei şi al şomajului, populaţia va continua să plece la munci peste hotare din cauza salariilor mici şi a condiţiilor de muncă anevoioase, iar mediul de afaceri nu va fi foarte  atractiv pentru investitorii străini.

ONU a lansat platforma web www.un.md/2015 , aşa că fiecare cetăţean poate să-şi expună opinia referitor la viitorul Republicii Moldova. Îngrijorările şi constatările participanţilor la consultările naţionale organizate de reprezentanţa ONU în Republica Moldova vor fi structurate şi expuse într-un studiu, care va fi prezentat autorităţilor şi societăţii civile în septembrie 2013.