Modernizarea cadrului legislativ și crearea unui sistem durabil de formare a salariilor în țara noastră – sunt unele din propunerile reprezentanților Misiunii experților dialogului social din Republica Moldova, care s-au întâlnit miercuri, 10 decembrie curent, cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Totodată, experții suedezi au subliniat că este necesar de stabilit o metodă pentru ca aceste propuneri să fie realizabile. În această privință, ei au sugerat să fie creat un grup de experți moldo-suedezi, dar și un forum în cadrul căruia se vor duce negocieri între partenerii dialogului social.
”După realizarea a două proiecte, care au durat 4 ani, partea suedeză își exprimă interesul de a continua colaborarea la nivel european cu partenerii sociali din Republica Moldova– Sindicate, Guvern și Patronate, deoarece rezultatele deja se fac simțite. Sperăm ca în anii viitori în Republica Moldova să fie o guvernare bună, democratică, deoarece fără stabilitate economică și politică în țară, nu vom putea realiza nimic”, a accentuat expertul, Irina Bontch Osmolovskaia Norstroem.
La rândul său, vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a menționat că în urma realizării acestor proiecte, au rămas multe probleme nesoluționate în cadrul dialogului social cu partenerii.
”Sperăm ca în următorii ani partenerii noștri vor fi mult mai responsabili decât acum 4 ani și se vor implica mai activ în soluționarea problemelor salariaților. Deocamdată, suntem satisfăcuți că am reușit să semnăm platforma dialogului social între cei 3 parteneri, însă mai rămâne a fi implementată după ce va fi constituită noua Comisie Națională pentru Consultări și Negocieri Colective”, a precizat Chiriac.
După consultarea cu Sindicatele și Patronatele, experții suedezi urmează să se întâlnească cu ambasadorul Suediei în Republica Moldova, pentru a expune propunerile partenerilor sociali.
Departamentul Informațional al CNSM