Un grup de tineri sindicaliști, reprezentanți ai mai multor centre sindicale național-ramurale, au primit miercuri, 29 mai, certificate de absolvire a cursului „Formare de formatori”, implementat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cooperare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă: muncă decentă pentru tineri”.
Activitățile de instruire s-au desfășurat în perioada 18.04.2019-29.05.2019 în incinta Institutului Muncii, iar proiectul respectiv a fost elaborat în baza unui Ghid al Oficiului OIM din Budapesta. Prima etapă a proiectului presupune instruirea și pregătirea formatorilor. Etapa a două va include organizarea a 9 sesiuni de instruire a tinerilor salariați, care urmează a fi desfășurate în 9 raioane ale Republicii Moldova. Se estimează că în urma implementării proiectului dat circa 500 de tineri din țară vor fi informați despre drepturile pe care le au la locul de muncă. Proiectul se va încheia în luna noiembrie curent.
Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că Confederația acordă atenție deosebită pregătirii tinerilor formatori, care vor contribui la instruirea tinerilor conform rigorilor timpului. „Actualmente mișcarea sindicală dispune de 40 de formatori experimentați dar considerăm necesară să pregătim o nouă generație de formatori, care să vină cu noi viziuni, cu alte abordări, racordate la necesitățile actuale de formare în sfera sindicală. Este un proces complex însă trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a atinge obiectivele trasate. Totodată, sperăm că tinerii care au participat la acest curs vor fi activi și vor implementa diverse proiecte educaționale, în beneficiul întregii mișcări sindicale”, a adăugat președintele CNSM.
În cadrul cursului ”Formare de formatori”, participanții au fost instruiți în următoarele domenii tematice: tinerii și munca; securitatea socială; contractul de muncă; timpul de muncă și de odihnă, normarea și salarizarea muncii; securitatea și sănătatea în muncă; exercitarea dreptului la muncă.
Beneficiarii cursului ”Formare de formatori” au specificat că au acumulat noi cunoștințe care vor fi transmise în teritoriu, acolo unde tinerii salariați nu cunosc suficient de bine cum să-și apere drepturile, cum să negocieze cu patronii salariul, prevederile contractului colectiv de muncă și rolul acestuia în relația salariat-angajator, managementul timpului de muncă, modul de calculare și acordarea a indemnizaților, asigurarea unor condiții decente de muncă, acordarea dreptului la concediu și alte aspecte ce se referă la legislația muncii.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM