Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

25.11.2020

stop-violence-against-women

Femeile care lucrează de acasă au nevoie de o protecție suplimentară împotriva hărțuirii online și a violenței domestice. Legile împotriva hărțuirii la locul de muncă trebuie actualizate pentru a proteja femeile care lucrează de acasă împotriva abuzului online, posibil datorită tehnicilor de supraveghere utilizate de angajatori.

Sindicatele au făcut acest apel într-o scrisoare trimisă miniștrilor naționali cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor. Femeile care lucrează în prima linie a COVID-19, în special carieriștii, lucrătorii din sectorul transporturilor, vînzătorii și persoanele care oferă servicii de curățenie, s-au confruntat cu un abuz sporit în timpul crizei.

Însă o mare parte din hărțuirea la locul de muncă cu care se confruntă femeile s-a mutat online în timpul carantinei, facilitată de instrumentele de monitorizare intruzivă utilizate de multe companii. Pentru a contracara noua amenințare, sindicatele îndeamnă țările să ratifice o nouă convenție a Organizației Internaționale a Muncii, care s-ar angaja să prevină și să abordeze hărțuirea și intimidarea pe internet.

Convenția se bazează pe un concept larg al „lumii muncii” care ține cont de faptul că în zilele noastre munca nu are loc întotdeauna la un loc de muncă fizic. De exemplu, acesta acoperă violența și hărțuirea care au loc în timpul călătoriilor legate de locul de muncă, atunci când fac naveta la locul de muncă și de la locul de muncă, în spațiile de cazare oferite de angajator sau prin comunicări legate de locul de muncă, inclusiv cele care sunt permise de tehnologiile informației și comunicațiilor.

Convenția nr. 190 a OIM este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Guvernele și angajatorii care sunt membri ai OIM au convenit asupra convenției și s-au angajat să îmbunătățească legile, serviciile și procedurile de combatere a violenței și hărțuirii.

Deși există anumite legi, politici și servicii, violența și hărțuirea la locul de muncă rămân o problemă majoră, în special pentru femei. În prezent nu există suficiente mecanisme eficiente pentru prevenirea și combaterea hărțuirii cibernetice, în special pentru prevenirea supravegherii intruzive.

În general, companiile știu sau pot afla cu ușurință cum să se ocupe de hărțuirea la locul de muncă, dar trebuie să își actualizeze procedurile pentru a le aplica în cazul hărțuirii lucrătorilor care lucrează de acasă. Tendința către munca la domiciliu va continua după pandemia COVID, astfel încât convenția OIM este oportună și necesită o atenție urgentă.

Cel mai bun mod de a realiza progrese este ca guvernele să asigure un cadru legal corect pentru a aborda aspecte precum hărțuirea cibernetică, supravegherea cibernetică și să încurajeze angajatorii să negocieze procedurile cu sindicatele. Acest lucru s-a dovedit deja a avea succes, deoarece companiile cu un sindicat au cu 60% mai puține hărțuiri sexuale.

Convenția angajează, de asemenea, guvernele și angajatorii să atenueze impactul violenței domestice, inclusiv atunci cînd munca se petrece la domiciliu, așa cum se întâmplă la moment din cauza creșterii numarului de infectări cu COVID. De asemenea, solicită măsuri precum concedii pentru victime, modalități flexibile de muncă, protecție temporară împotriva concedierii și acordarea de sprijin la locul de muncă victimelor violenței domestice.

Comitetul pentru femei PERC își continuă campania de ratificare a Convenției 190 a OIM, iar activitățile naționale sunt organizate în regiunea PERC cu ocazia Zilei internaționale a ONU de eliminare a violenței împotriva femeilor, pentru a face lobby pe lângă guverne pentru ratificarea Convenției nr. 190 a OIM.

 Departamentul mass-media și relații internaționale