Sectorul HoReCa este printre cele mai afectate sectoare ale economiei, deoarece timp îndelungat întreprinderile din acest sector au fost nevoite să-și sisteze activitatea, suportînd astfel, costuri impunătoare. Conform estimărilor reprezentanților sectorului, în primele 7 luni ale pandemiei Covid, vînzările s-au redus cu peste 50%, iar încasările cu 60% față de anul 2019. Despre aceasta se arată în documentul de poziție „Impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menținerea și crearea locurilor de muncă”, prezentat joi, 28 ianuarie, la Chișinău.
Documentul reflectă situația din sectorul HoReCa, poziția reprezentanților sectorului privind impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului și măsurile pentru menținerea și crearea locurilor de muncă. Autorii documentului au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19.
Analizînd răspunsul oferite de antreprenorii care activează în sector, referitor la rezultatele economice pentru anul 2020, s-a constatat că 28,6% din unitățile economice au avut reduceri esențiale ale activității (80-100%), iar 57,1% au avut o reducere majoră a activității – de pînă la 80%. “Din punct de vedere financiar, unitățile economice au răspuns că au fost nevoite să împrumute bani pentru a menține afacerea (85,7%), precum și că au acumulat datorii (57,1%). Respectiv, constatăm că și pentru viitor unitățile economice din sector vor fi în dificultate de a activa, deoarece duc o lipsă de mijloace financiare. Referitor la susținerea din partea statului, respondenții în marea lor majoritate (64,3%) le-au calificat fără impact asupra lor.”, se arată în document.
Potrivit documentului, angajatorii au menționat că activitatea lor s-a redus cu 80%, iar unii au falimentat, au acumulat datorii și au fost nevoiți să concedieze muncitorii. Angajatorii nu au aplicat inovații, ci doar cerințele impuse de autorități pentru a putea activa în pandemie. Sectorul HoReCa necesită o abordare aparte în politicile statului, fiindcă au pierdut mult din cauza restricțiilor care nu au fost corelate la domeniul lor. Deciziile trebuie să fie discutate cu reprezentanții sectorului. În sectorul hoteluri activitatea s-a redus cu 78%, iar cel al turismului cu peste 75%. Totodată, restricțiile impuse pentru sector nu au fost proporționale riscurilor, nefiind argumentată logica acestora.
În context, Valentina Chiriac, președinte al Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri ”SindLUCAS”, a subliniat că reprezentanții HoReCa sunt nedumeriți de mai multe acțiuni restrictive ale autorităților impuse localurilor de agrement sau hotelurilor. „Nu știu dacă există studii că cineva s-a îmbolnăvit pentru că a intrat într-un restaurant sau într-o cafenea. Foarte mulți au plecat în concediu din cont propriu. În acești angajați au fost investiți foarte mulți bani și acum sunt nevoiți să-și caute un loc de muncă. Nimeni nu se ocupă cu problemele ramurii, dar cine să ne ajute?! Noi vrem ca întreprinderile să funcționeze, ca angajații să aibă de muncă, nu vrem să fie scris pe ușă: „închis””, a afirmat sindicalista.
„Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți, astfel încît sectorul să fie susținut, iar acțiunile care sunt întreprinse să fie consultate cu sindicatul de ramură”, a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii.
În document se menționează că este necesar de a acorda înlesniri fiscale pentru toate cheltuielile legate de prevenirea și neadmiterea răspîndirii infectării cu Covid-19. Suplimentar, trebuie de revăzut mecanismele de subvenționare a locurilor de muncă în sector. Un element cheie pentru susținerea sectorului este restabilirea mecanismului de tichete de masă, precum și extinderea acestora pentru sectorul bugetar. Sectorul necesită politici cu impact direct asupra unităților economice (subvenționarea angajatorilor pentru achitarea salariilor în vederea menținerii raporturilor de muncă cu aceștia, garanții de stat pentru creditele luate în această perioadă, vacanțe fiscale, împrumuturi preferențiale, anularea amenzilor).
Documentul urmează a fi expediat Guvernului, Parlamentului, partidelor politice, ambasadelor din Republica Moldova și altor factori de decizie. Constatările și recomandările incluse în documentul de poziție „Impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menținerea și crearea locurilor de muncă” pot fi accesate aici.
Precizăm că, autori ai documentului sunt Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Liliana Posțan, cercetător în cadrul Departamentului educație și cercetare al Institutului Muncii.
Documentul a fost elaborat în cadrul Planului de Advocacy pentru Grupul de Lucru nr. 5 “Politici sociale și de muncă și dialog social” din cadrul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic. Documentul este realizat cu suportul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, prin intermediul schemei de Re-grantare a Forumului Societății Civile și este finantață de către Uniunea Europeană ca parte a sprijinului acordat societății civile din regiune.
Urmăriți mai jos prezentarea video a documentului de poziție „Impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menținerea și crearea locurilor de muncă”:
Departamentul mass-media și relații internaționale