La 10 iunie 2019, la Geneva, Elveția, și-a început activitatea a 108-a Conferință Internațională a Muncii. Conferința, la care participă mai mult de 6000 de delegați, inclusiv 39 șefi de stat și de guvern din toate colțurile lumii, inclusiv președinții Franței și Italiei, prim-miniștrii Rusiei, Germaniei, Marii Britanii, Suediei, Serbiei și multor altor țări, este prilejuită de marcarea în acest an a Centenarului Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
Agenda Conferinței include adoptarea unei declarații care sintetizează activitatea Organizației Internaționale a Muncii în decursul ultimelor o sută de ani și prezintă principalele sarcini de perspectivă pentru secolul XXI. Conferința se va încheia la 21 iunie curent. De asemenea, se așteaptă ca la lucrările Conferinței, Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, să se adreseze liderilor asociațiilor internaționale ale lucrătorilor și angajatorilor și altor oficiali de rang înalt.
Conferința respectivă este cel mai înalt organism decizional al OIM. Se desfășoară anual, reunind delegații naționale tripartite din întreaga lume și membri ai diferitelor asociații internaționale din domeniul muncii. Timp de două săptămâni, reprezentanții lucrătorilor, angajatorilor și guvernelor vor discuta și vor elabora decizii comune cu privire la problemele cele mai presante ale lumii muncii. Săptămâna viitoare, la lucrările Conferinței OIM va participa și delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Trebuie remarcat faptul că pregătirile pentru aniversarea a 100 de ani de la fondarea OIM au început cu câțiva ani în urmă. Astfel, în 2015, directorul general al OIM, Guy Ryder, a solicitat tuturor țărilor membre ale OIM să organizeze o discuție globală despre viitorul lumii muncii. Sa propus că statele membre ale OIM vor organiza dialoguri tripartite naționale și alte evenimente pe această temă.
În 2019, Comisia globală a OIM a rezumat această dezbatere și a pregătit raportul final numit inițiativa „Viitorul Muncii”. Acest document a devenit principalul subiect de discuție la această conferință. Sunt abordate subiecte precum securitatea locurilor de muncă, protecția socială a populației de la naștere până la o vârstă înaintată, dreptul la educație pe parcursul întregii vieți și alte subiecte importante.
În context, amintim că la 16 aprilie curent, CNSM, cu susținerea OIM, au organizat la Chișinău conferința festivă dedicată Centenarului OIM „Viitorul Muncii” cu genericul „Dezvoltarea justiției sociale, promovarea muncii decente”. La eveniment au participat parteneri sociali de la diverse structuri guvernamentale, patronate, reprezentanți ai OIM din Geneva, Budapesta, Estonia, Republica Moldova, sindicaliști din România, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Estonia, Lituania, Ucraina, Federația Rusă, Kârgâzstan și Serbia.
Menționăm că Organizația Internațională a Muncii este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială. OIM este singura instituție internațională ce funcționează pe principiul tripartismului, programele sale fiind formulate de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, la egal cu cei guvernamentali. OIM are ca scop promovarea la nivel internațional a justiției sociale și a drepturilor persoanelor care muncesc.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM