Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

A fost dat startul celei de-a VII-a ediții a „Școlii Sindicale din Moldova”

14.03.2019

IMG_0006

Astăzi, 14 martie, în incinta Institutului Muncii, s-a dat startul celei de-a VII-a ediții a proiectului educațional „Școala Sindicală din Moldova” care are obiectivul de a dezvolta abilitățile și cunoștințele membrilor de sindicat. Proiectul dat a fost lansat în anul 2012 după un model preluat de la austrieci, adaptat la realitățile și necesitățile membrilor de sindicat din Republica Moldova.

La această ediție a „Școlii Sindicale din Moldova” vor fi instruiți 34 de cursanți, reprezentanți ai 12 centre sindicale național-ramurale. În total, până la momentul actual, proiectul a avut 87 de beneficiari care în urma cunoștințelor acumulate au reușit să avanseze în funcții, să participe activ la procesele decizionale în cadrul instituțiilor unde activează, să implementeze diverse proiecte și să promoveze valorile sindicalismului autentic.

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a accentuat că prin intermediul acestui proiect Confederația urmărește să consolideze organizațiile sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților și să contribuie la formarea unei noi generații de lideri sindicali. „Proiectul este unul ambițios și inovativ, care ne va apropia de standardele europene în domeniul dezvoltării mișcării sindicale”, a specificat președintele CNSM.

Participanții la proiect vor fi instruiți în domenii precum managementul sindical, dialogul social, legislația muncii, politici social-economice, solidaritatea sindicală, egalitatea de gen, managementul proiectelor, comunicare, antreprenoriat și activitate financiară.

Pe tot parcursul procesului de instruire, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de către centrele sindicale-național ramurale vor pregăti proiecte individuale sau de grup care vor fi implementate ulterior în cadrul unităților economice sau a Federațiilor sindicale.

Școala finalizează cu o activitate de evaluare în cadrul căreia cursanții vor prezenta proiectul individual sau de grup și impactul care îl va avea în Federația sau unitatea economică care a delegat cursantul. Odată cu finalizarea „Școlii Sindicale din Moldova”, cursanților li se înmânează certificate de absolvire.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM