Sindicaliștii din educație, susținuți de sindicatele naționale, au pichetat și astăzi, 28 martie, sediul Guvernului. Ca de fiecare dată, la manifestare a participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
”Am venit aici să cerem o majorare de salariu și suntem deciși că vom continua să ieșim în stradă, chiar și în fiecare zi, până când autoritățile nu se vor așeza la masa de negocieri și nu vom vorbi concret despre ce ne așteaptă și cum ne vom descurca mâine. Unii ne îndeamnă să fim mai cuminți, să nu perturbăm procesul de studii și de desfășurare a examenelor, dar noi nu știm cât vom mai tolera această situație”, a spus Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).
Ivanov a anunțat că mâine, 29 martie, Consiliului General al FSEȘ se va întruni din nou în ședință, pentru a decide care vor fi acțiunile ulterioare ale sindicaliștilor.
CNSM susține în totalitate revendicările înaintate de sindicaliștii din educație, a precizat Oleg Budza, președintele Confederației. ”Educația va fi salvată, dacă va fi finanțată – acesta este argumentul forte de care trebuie să țină cont guvernanții în cadrul negocierilor. Avem nevoie de rezultate concrete și vom continua să luptăm pentru drepturile noastre”, a accentuat liderul sindical.
Mai mulți activiști sindicali din țară au vorbit în fața mulțimii, exprimându-și indignarea față de atitudinea autorităților față de angajații din ramura educației.
Iurie Roșca, președintele Consiliului municipal Bălți al FSEȘ: ”Am dat dovadă de cuminție și responsabilitate când am decis să ne întrunim la aceste acțiuni de protest în așa fel, încât să nu întrerupem procesul de studii nici pentru o clipă, pentru că nu ne permitem să lăsăm copiii singuri în școli. Dar mă întreb, oare autoritățile ce responsabilitate își asumă? Oare își dau seama ce investesc în învățământ și ce viitor îi așteaptă”?
Dumitru Eni, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Drochia: ”Pichetarea de azi este o urmare a faptului că guvernanții nu ne aud. Revendicările noastre au fost înaintate mai demult. De atunci s-au majorat salariile pentru procurori, vameși, polițiști și alte categorii de salariați, dar nu știu de ce, noi suntem cei mai năpăstuiți. Negocierile se tergiversează în mod intenționat, promițându-ni-se salarii de 10 mii de lei în baza performanțelor. Dar cu ceilalți angajați din sistem ce facem? Toți trebuie să avem niște salarii decente”.
Nadejda Lavric, vicepreședinte al FSEȘ, a anunțat manifestanții că acțiunile de protest sunt susținute de către Comitetul Sindical European pentru Educaţie, al cărui membru este FSEȘ, dând citire unei scrisori a organizației, adresată premierului Pavel Filip și președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
Solidaritatea cu acțiunile FSEȘ și-a exprimat-o, printr-o scrisoare, și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ din România.
Menționăm, că pedagogii, susținuți de sindicaliștii din educație și din celelalte ramuri ale economiei naționale, au demarat acțiunile de protest la 17 ianuarie, curent. După ce au fost chemați la masa de dialog, aceștia au decis să suspende acțiunile pe perioada negocierilor, care au durat aproape două luni. La ședința Comisiei de negocieri din 10 martie curent, partea guvernamentală a venit cu propunerea de majorare a salariilor angajaților din Rețeaua tarifară unică cu 100 de lei, începând cu 1 mai 2017, ceea ce a stârnit nemulțumirea sindicaliștilor și i-a făcut să reia șirul de proteste, începând cu data de 23 martie curent.
Galerie foto aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale