Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

(FOTO) Accesul limitat la o medicină calitativă este o problemă cu care se confruntă femeile din Moldova

12.09.2013

forum

Lipsa locurilor de muncă și a condițiilor decente de trai, accesul limitat la o medicină calitativă pentru femei și membrii familiilor lor au fost problemele de bază expuse de participantele la Forumul femeilor sindicaliste cu genericul „Femeile sindicaliste – pentru un dialog social eficient şi constructiv”, care se desfășoară în perioada 12-13 septembrie în orașul Vadul lui Vodă.

La eveniment au participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Consiliului de Femei din cadrul CNSM, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

În cadrul Forumului au fost abordate subiecte ce se referă la situația femeilor de pe piața muncii din Republica Moldova, accentul fiind pus pe sănătatea şi securitatea lor. Totodată, s-a mai discutat despre securitatea alimentară: probleme și tendințe, dar și aspecte privitor la protecția femeilor emigrante.

Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM, și-a exprimat îngrijorarea privitor la discriminarea femeii în societate, în special la angajarea în câmpul muncii.

”Patronii din țara noastră se eschivează să angajeze femeile tinere fără experiență în muncă, dar și cele însărcinate sau cu copii mici. Este o problemă care ar trebui să fie soluționată de autorități, altfel ele vor fi nevoite să emigreze și să se angajeze peste hotarele țării”, a expus Rotaru.

Președintele Consiliului de Femei a mai precizat că Republica Moldova se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, ceea ce ar însemna depopularea gravă a teritoriului național care vor duce la efecte economice dezastruoase.

Oleg Budza, președintele CNSM, a spus că sindicatele susțin inițiativele femeilor și vor face tot posibilul pentru a le oferi un trai decent în țară, fără a fi nevoite să emigreze peste hotare și să-și abandoneze familia.

”Medicina, asigurarea medicală, salariu adecvat, securitatea în muncă – sunt pilonii principali în viața femeilor. Spre regret, femeile duc o povară grea în țara noastră. De aceea, sindicatele intenționează să diminueze această povară și să promoveze egalitatea genurilor”, a declarat Budza.

La rândul său, Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, a salutat ideea organizării Forumului femeilor sindicaliste, subliniind importanța și necesitatea acestui mecanism, prin scoaterea în evidență a principalelor probleme cu care se confruntă femeile.

”Datorită acestui Forum vom putea înțelege în detaliu unde legislația nu este aplicată corect sau nu este perfectă, pentru ca cetățeanul să dispună de beneficiul pe care și-l dorește atât sindicatele, cât și conducerea Republicii Moldova”, e conchis Palihovici.

În a doua zi a Forumului, participantele vor adopta o Rezoluție, care ulterior va fi transmisă conducerii țării.

Centrul Informațional al Sindicatelor  

Fotografii de la eveniment pot fi găsite aici.