Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Acțiunile sindicatelor în vederea protecției social–economice a salariaților, abordate de sindicaliștii din ramura gaze

23.02.2022

Untitled

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat marți, 22 februarie, webinarul informativ ”Acțiunile sindicatelor în vederea protecției social–economice a salariaților”. Lideri și activiști sindicali din cadrul FSCRE au fost familiarizați cu o serie de noutăți care vizează legislația muncii, de către specialiștii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Polina Fisticanu, șef al Departamentului protecție social-economic, și Ana Moldovanu, consultant superior în cadrul aceluiași Departament.

Sindicaliștii au abordat subiecte precum prevederi legale în domeniul protecției social-economice, aspecte privind impozitarea, asigurările sociale și medicale, măsurile de susținere socială a populației în contextul pandemiei, compensațiile acordate în legătură cu creșterea prețurilor și tarifelor, condițiile de acordare a prestațiilor de asistență socială.

Margareta Strestian, președinte al FSCRE, a comunicat despre mai multe inițiative, propuneri și luări de poziție ale mișcării sindicale din ultima perioadă în contextul creşterii prețurilor și tarifelor la resursele energetice și al impactului acestor creșteri asupra populației și a activității economice la nivel național.

Strestian a subliniat că sindicatele sunt îngrijorate de aceste majorări și au cerut autorităților, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, în repetate rînduri, să întreprindă mai multe măsuri care ar diminua impactul acestor creșteri. Ea a precizat că, creșterea prețurilor și a tarifelor au dus la o majorare semnificativă a prețurilor la produsele alimentare cu 17,46% și cu 12,06% la mărfurile nealimentare. Mai mult, în țară se înregistrează o rată înaltă a inflației, iar tendințele în acestă privință sunt mai mult decît alarmante.

Totodată, Strestian s-a referit și la tergiversarea stabilirii noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real. Majorarea cuantumului minim garantat al salariul în sectorul real este un angajament comun al partenerilor social. Majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real va constitui o măsură importantă de motivare a salariaților, mai ales în contextul creșterii galopante a prețurilor la diferite categorii de produse și servicii.

Precizăm că webinarul ”Acțiunile sindicatelor în vederea protecției social–economice a salariaților” face parte din planul de activități al Consiliului General al FSCRE pentru anul 2022 în domeniul instruirii activului sindical.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd