Un șir de evenimente și acțiuni menite să mărească gradul de sensibilizare cu privire la prevenția afecțiunilor musculo-scheletice (AMS) de origine profesională, care afectează milioane de lucrători din întreaga Europă, se desfășoară în perioada 19 – 23 octombrie 2020, în cadrul Săptămânii europene pentru securitate și sănătate în muncă. Activitățile sunt parte a campaniei 2020-2022 „Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară„, lansată recent de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA).
Potrivit EU-OSHA, aproximativ trei din cinci lucrători suferă de afecțiuni musculo-scheletice, acestea continuând să fie cele mai frecvente plângeri legate de sănătatea la locul de muncă în Europa, care afectează lucrătorii din toate profesiile și sectoarele de activitate. Mișcările repetitive, perioadele prelungite de stat în șezut și ridicarea de greutăți sunt doar câțiva dintre factorii de risc care contribuie la aceste afecțiuni, care pot afecta mușchii, articulațiile, tendoanele sau oasele, ceea ce afectează negativ calitatea vieții lucrătorilor.
Problemele de sănătate variază de la disconfort și dureri minore până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională.
”Asigurarea unui mediu de lucru optim este esențială pentru sănătatea și starea de bine a forței de muncă și, prin urmare, este o îndatorire pentru toți angajatorii. Mulți dintre noi ne-am confruntat cu dureri de spate, rigiditate musculară sau durere de gât, din cauza activității noastre. Acest lucru ne poate afecta grav viața de zi cu zi, productivitatea, precum și sănătatea fizică și psihică”, a menționat Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, la conferința de lansare a campaniei „Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară”.
Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care a participat în perioada sus-menționată la webinarul tematic organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova (România), a precizat că evaluarea riscurilor profesionale trebuie să înceapă cu identificarea pericolelor și să conducă la dezvoltarea și implementarea măsurilor de prevenire, iar evaluarea periodică a riscurilor ar garanta o îmbunătățire permanentă a condițiilor de muncă.
”Deoarece evaluarea riscurilor profesionale constituie un element-cheie al managementului muncii sigure și sănătoase, în proces trebuie implicați atât angajatorii sau reprezentanții acestora, cât și angajații sau reprezentanții lor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, a punctat ea.
Organizată în fiecare an în luna octombrie, Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă are în centru tema campaniei și își propune creșterea gradului de sensibilizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă.
Printre activitățile organizate pentru marcarea Săptămânii europene se numără proiecții speciale de film, evenimente desfășurate prin mijloacele de comunicare socială, conferințe, expoziții, concursuri și sesiuni de formare.
Sursa foto: www.safelandia.ro
Departamentul mass-media și relații internaționale