Schimbare, prevenire, pregătire – sunt 3 piloni de bază asupra cărora trebuie să-și concentreze atenția angajatorii pentru a contribui la reducerea riscurilor legate de afecțiunile musculo-scheletice, care reprezintă una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă lucrătorii din Europa. Potrivit Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), aproximativ trei din cinci lucrători suferă de afecțiuni musculo-scheletice, care afectează lucrătorii din toate profesiile și sectoarele de activitate.
Această problemă a fost subiectul principal abordat în cadrul seminarului “Impactul economic și social privind lucrătorii cu afecțiuni musculo-scheletice cronice”, organizat online, la data de 16 iulie, de către Punctul Focal al EU-OSHA și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Muncii din București, România, în parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. La lucrările seminarului a participat Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Participanții, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă, au analizat cum se derulează campania EU-OSHA “Managementul afecțiunilor musculo-scheletice”, implementată în perioada 2020-2022, modele și mecanisme care ar contribui la implementarea politicilor privind ergonomia muncii, diverse studii de caz unde s-au analizat practici implementate în țările europene menite să sporească protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de afecțiunile musculo-scheletice.
Astfel, specialiștii au analizat managementul afecțiunilor musculoscheletice cronice la lucrătorii din diferite domenii – cauze, categoriile de lucrători expuși acestor afecțiuni, soluții privind eliminarea/reducerea riscurilor la locul de muncă, precum și impactul economic și social al acestor afecțiuni.
Conform recomandărilor EU-OSHA, pentru a preveni apariția afecțiunilor musculo-scheletice este necesar de a asigura lucrătorilor astfel de condiții de muncă care le-ar permite să facă mai multă mișcare la locul de muncă, pentru a minimiza efectele muncii sedentare și apariția bolilor de inimă asociate cu sedentarismul, fapt ce poate spori eficiența lucrătorilor.
În acest sens, EU-OSHA a elaborat un ghid care cuprinde recomandările actuale în materie de sănătate și sfaturi simple pentru angajatori și lucrători, cum ar fi luarea frecventă de mici pauze, mersul în timpul apelurilor telefonice, pauze pentru exerciții de întindere în timpul ședințelor și „poziția șezând dinamică”, cu sfaturi specifice pentru conducătorii auto și alte categorii de lucrători, disponibil în limba engleză aici.
Totodată, în cadrul seminarului au fost prezentate cele mai recente inițiative ale Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă precum și noul Cadru Strategic pentru Securitate și Sănătate în Muncă al UE – 2021-2027, lansat la Comisia Europeană. De asemenea, s-a discutat despre factorii care trebuie să se ia în considerare atunci când lucrătorii încep să-și construiască viața profesională, în contextul revenirii post-pandemice la locurile de muncă. Participanții au asistat online și la proiecția unui film documentar premiat de către EU OSHA în 2020, și au dezbătut pe marginea acestuia.
Foto: northcentralinsurance.com
Departamentul mass-media și relații internaționale