Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Angajații ”Căii Ferate din Moldova” din nou în stradă, de această dată susținuți de toate sindicatele naționale

11.03.2017

protest

Circa 1200 de oameni – angajați ai Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” (CFM) și sindicaliști din toate ramurile naționale, au pichetat astăzi, 11 martie, sediul Guvernului. Principala revendicare a manifestanților a fost achitarea, până la 31 martie 2017, a restanțelor la salarii, care depășesc suma de 130 de milioane de lei, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat.

Alte cerințe țin de restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămână, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare și majorarea salariului, în legătură cu creșterea tarifelor pentru serviciile comunale, a prețurilor la mărfurile de larg consum și devalorizarea valutei naționale.

Protestul a început în scuarul Gării Feroviare din Chișinău, de unde coloana de manifestanți s-a deplasat până în fața clădirii Guvernului. Oamenii au scandat: ”Vrem achitarea restanțelor la salarii!”, ”Vrem să trăim decent!”, ”Vrem majorarea salariilor!”, ”Întoarceți banii noștri!”, ”Salarii la timp!”.

Potrivit lui Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, problemele de la Calea ferată au început de câțiva ani, iar tentativele sindicatelor de a le soluţiona nu au dat rezultate.

Reamintim, că în 2015 sindicatul de ramură au încheiat un acord cu conducerea întreprinderii, care s-a angajat să lichideze datoriile la salarii timp de un an. Acesta, însă, nu a fost respectat. În urma  multiplelor proteste ale feroviarilor la Bălți, Basarabeasca, Ocnița, Bender, Revaca și Chișinău, care au avut loc în perioada iulie-septembrie 2016, s-a început achitarea lunară a salariilor, dar au rămas datoriile acumulate din anii precedenți, care, potrivit sindicaliștilor, s-au format din cauza gestionării ineficiente a întreprinderii de stat de către fostele conduceri.

”Vrem să fim auziți și văzuți. De mai bine de un an tot încercăm să atragem atenția asupra problemelor noastre, dar fără vre-un rezultat. Vrem să ni se întoarcă ceea ce e al nostru, nimic mai mult. Din cauza problemelor apărute în urma neachitării salariilor, tot mai mulți feroviari se concediază”, a spus Zaporojan.

Precizăm că mitingul a fost susținut de toate centrele sindicale naționale, membre ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în conformitate cu decizia Comitetului Confederal al CNSM din 6 martie curent.

Oleg Budza, președintele CNSM, s-a arătat nedumerit că angajații unei ramuri atât de importante pentru țara noastră ”stau cu mâna întinsă”. ”Am cerut de multe ori prim-ministrului să stabilească niște condiții mai dure conducerii întreprinderii, pentru a achita la timp salariile și datoriile față de angajați și a asigura un volum constant de muncă. Oamenii nu trebuie să trăiască cu nesiguranța zilei de mâine. Sunt familii întregi de angajați care există pe datorie, mulți angajați care au atins vârsta de pensionare și vor sa iasă la pensie, dar, bineînțeles, vor să primească tot ce li se cuvine. Noi vom susține și în continuare acești oameni”, a dat asigurări liderul sindical.

Manifestanții prezenți în piață spun că întreprinderea se aduce în prag de faliment intenționat.

Iurie Topală, directorul CFM, declară, însă, că situația este mai bună decât atunci când acesta a preluat conducerea Căii Ferate.

”Azi întreprinderea este funcțională, fiind capabilă să achite salariile și nu este nici un pericol de faliment. Ne străduim să plătim salariile la timp, dar sunt restanțe din anii precedenți. Veniturile proaste înregistrate în anul trecut, din cauza reducerii semnificative a fluxului de mărfuri transportate, ne-au  adus la situația respectivă. Salariile se achită din veniturile curente, finanțări din exterior noi nu primim, de aceea, mai mult decât aceasta nu ne putem permite la moment. Dacă nu vor interveni factori politici, activitatea noastră depinzând în mare parte de situația politică din Ucraina și Transnistria, vom reuși să lichidăm restanțele, dar nu mai curând de 15-20 luni. Trebuie să fim realiști, asta e situația”, a conchis Topală.

Revendicările protestatarilor vor fi înaintate tuturor factorilor de decizie, dar și conducerii întreprinderii.

Galerie foto aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale