Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Angajații întreprinderii ”Franzeluța” pilotează un program de Formare Profesională Continuă

08.08.2016

IMG_2

Un atelier de lucru privind Formarea Profesională Continuă (FPC) a angajaților din cadrul întreprinderii ”Franzeluța” a avut loc joi, 4 august 2016, la Chișinău. În cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele Campaniei de promovare și identificare a necesităților de instruire a angajaților, ca parte a proiectului-pilot ”Crearea Sistemului de Formare Profesională Continuă la S.A. ”Franzeluţa”.

Atelierul a reunit peste 20 de participanți de la diverse instituții publice cu tangențe în FPC, fiind organizat cu sprijinul Proiectului UE „Asistență Tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în Republica Moldova”.

”Proiectul experimental de la întreprinderea „Franzeluța” constituie un model de cooperare strânsă între agenții economici și instituțiile de formare profesională continuă, reprezentate în special de instituțiile ÎPT. Sperăm că acesta va fi preluat și de alte întreprinderi, astfel încât să începem formarea continuă a angajaților la nivel național”, a menționat Adrian Stoica, Lider de Echipă al Proiectului de Asistență Tehnică UE.

În cadrul primei etape a proiectului pilot, care a avut drept obiectiv informarea și motivarea salariaților întreprinderii privind necesitatea formării profesionale continue, s-a constatat că problematica FPC este insuficient reflectată în cultura organizatorică a întreprinderii și politica strategică a acesteia, iar pentru majoritatea salariaţilor de la întreprindere formarea profesională continuă nu constituie o prioritate. În același timp, gradul de cuprindere cu diferite forme de instruire profesională nu depăşeşte 5% din salariaţi.

Potrivit lui  Leonard Palii, președintele Comitetului Sectorial din Agricultură şi Industria Alimentară, lipsa la întreprindere al unui sistem eficient şi atractiv de FPC a angajaţilor constituie un impediment în parcursul strategic al dezvoltării acesteia. ”Sporirea gradului de concurenţă pe piaţa internă şi externă a produselor de panificaţie, creşterea cerinţelor faţă de competitivitatea acestora, adaptarea în permanență a asortimentului, modernizarea tehnologică și tehnică  –  toate acestea impun nevoia de forţă de muncă înalt calificată”, a menționat el.

”Ne-am propus extinderea graduală a experienței proiectului în interiorul branșei panificației, pentru ca ulterior să-l dezvoltăm și în celelalte domenii specifice de activitate ale ramurii, deoarece problemele identificate la această întreprindere sunt comune pentru toate celelalte unități economice”, a conchis Palii.

Până în prezent, în cadrul proiectului-pilot ”Crearea Sistemului de Formare Profesională Continuă la S.A. „Franzeluţa”  au avut loc mai multe activități importante, printre care întruniri cu angajații și managementul întreprinderii în vederea conștientizării importanței FPC și colectarea datelor despre necesitățile de instruire ale angajaților. În continuare, compania urmează să utilizeze aceste date pentru a elabora un Plan de dezvoltare a Resurselor Umane și a identifica oferta programelor de instruire pentru angajați.

Proiectul-pilot se desfășoară în perioada mai 2016 – decembrie 2017.

În prezent, la SA „Franzeluţa” activează 1960 angajați.

Departamentul mass-media și relații internaționale