Au fost stabilite sarcinile sindicatelor în condițiile actuale
La 26 octombrie, la Moscova, sub președinția lui Mihail Șmakov, s-a desfășurat reuniunea Consiliului General al Federației Sindicatelor Independente din Rusia (FSIR).
La reuniune au participat reprezentanți ai asociațiilor de angajatori și deputați din Duma de Stat a Federației Ruse. Au fost discutate chestiunile ”Cu privire la sarcinile sindicatelor în condițiile socio-economice actuale”, ”Cu privire la situația activității informaționale în cadrul FSIR și organizațiilor membre, sarcinile acestora pentru perioada următoare, reieșind din deciziile Congresului IX al FSIR” și multe altele.
Mihail Șmakov , președintele FSIR: „În ciuda creșterii tensiunilor sociale în societate și scăderea nivelului de trai al omului muncii, noi toți – guvernul, oamenii de afaceri, sindicatele – încă avem posibilitatea să redresăm situația”.
În raportul președintelui FISR, Mihail Șmakov și în discursurile membrilor Consiliului General, a fost dată o apreciere negativă politicii anti-criză a blocului financiar-economic al Guvernului rus, care a avut ca rezultat stagnarea continuă a producției industriale, scăderea investițiilor în economie, reducerea creșterii salariilor, diminuarea veniturilor, scăderea cifrei de afaceri a comerțului cu amănuntul, sporirea numărul de săraci în țară.
„În ciuda creșterii tensiunilor sociale în societate și scăderea nivelului de trai al omului muncii, noi toți – guvernul, oamenii de afaceri, sindicatele – încă avem posibilitatea să redresăm situația, a îndemnat Mihail Șmakov, doar că ambele părți ale parteneriatului social au nevoie de un proces real de punere în aplicare a acordurilor. Iar noi, sindicaliștii, avem nevoie să consolidăm în mod serios sindicatul – numai aceasta va da noi argumente în cadrul negocierilor. Acolo unde este ascultată rațiunea, trebuie să fim raționali, acolo unde este ascultată puterea, trebuie să fim puternici”.
O îngrijorare aparte pentru sindicate constituie salariile mici ale angajaților din sectorul public și transferul pentru 2018 a obligațiilor decretelor din luna mai (2012) ale președintelui Federației Ruse cu privire la creșterea acestora.
În discursul său, Vladimir Șcerbakov, secretarul general al VKP, a accentuat că sindicatele, ca purtător de cuvânt și reprezentant al intereselor lucrătorilor, au o responsabilitate specială în timpul actualei crize economice și sociale prelungite.
Mihail Șmakov , președintele FSIR: ”Ambele părți ale parteneriatului social au nevoie de un proces real de punere în aplicare a acordurilor. Iar noi, sindicaliștii, avem nevoie să consolidăm în mod serios sindicatul – numai aceasta va da noi argumente în cadrul negocierilor”.
”În primul rând, trebuie să depună toate eforturile pentru a apăra succesele dobândite în anii anteriori și să blocheze tentativele de a le fi luate.
În al doilea rând, prin acțiuni concrete de protecție, să câștige mai multă autoritate și să-și extindă influența în rândul maselor, pentru a spori numărul membrilor.
În al treilea rând, să pună bazele pentru o ofensivă socială puternică, atunci când situația economică va începe să se îmbunătățească”, consideră acesta.
Activitatea informațională în cadrul FSIR și organizațiilor afiliate
În raportul și intervențiile membrilor Consiliului General s-a accentuat că activitatea informațională este un instrument esențial pentru abordarea sarcinilor statutare, egale în importanță cu alte domenii de activitate sindicală.
Membrii Consiliului General al FSIR au decis asupra declarării anului 2017 drept Anul informării sindicale.
Consiliul General a remarcat că de multe ori activității informaționale nu i se acordă atenția cuvenită, iar resursele nu sunt utilizate eficient. Multe organizații membre ale FSIR nu au create servicii de presă și site-uri web, nu dețin suporturi de imprimare, lucrându-se puțin pe rețelele de socializare.
Membrii Consiliului General au prezentat măsuri cuprinzătoare pentru dezvoltarea în continuare a Sistemului Informațional Integrat al FSIR, îmbunătățirea lucrului informațional, prin adaptarea acestuia la condițiile moderne. În acest sens, a fost luată o decizie cu privire la declararea anului 2017 drept Anul informării sindicale.
FSIR reunește 122 de organizații membre, inclusiv 42 sindicatele inter-regionale din toată Rusia și 80 de asociații teritoriale ale organizațiilor sindicale. 5 sindicate din Rusia cooperează cu FSIR în baza unor acorduri.
Monitorizarea continuă a resurselor informaționale ale organizațiilor membre constată scăderea numărului de publicații periodice și a emisiunilor radio și TV. Și acest proces vine ca urmare a consolidării resurselor informaționale, dar și a reducerii bugetului pentru aceste activități.
Federația Sindicatelor Independente din Rusia și-a stabilit ca obiectiv consolidarea eforturilor organizațiilor sindicale la toate nivelurile în domeniul activității de informare. Pentru a soluționa această problemă, Consiliul General al FSIR a format, în 2011, Comisia permanentă pentru politica de informare, aceasta fiind condusă de vicepreședintele FSIR, E. I. Makarov.
Comisia a elaborat și adoptat în 2012 Recomandările Comitetului FSIR pentru interacțiunea informațională a sindicatelor. Acest document specifică și dezvoltă creativ conceptul unei politici de informare care vizează FSIR. Recomandările constituie un algoritm cheie, conceput să asigure un schimb eficient de informații în cadrul întregii structuri sindicale.
Organele de presă oficiale ale FSIR sunt ziarul sindical „Solidaritatea” și revista de informare și analitică „Jurnalul sindical”.
Comitetul Executiv FNPR a însărcinat organizațiile membre să dezvolte programe proprii de punere în aplicare a acestor recomandări, atât la nivel sectorial, cat și regional. Însă, până în prezent, doar 29 de organizații au creat aceste programe, ceea ce constituie doar 23% din membrii FSIR.
În scopul îmbunătățirii mecanismului de promovare a reprezentanților mass-media sindicale, dar și a altor surse de informare în masă, Comitetul Executiv al FSIR a adoptat, în 2016, o rezoluție „Cu privire la concursul mass-media”.
În conformitate cu Rezoluția Congresului IX al FSIR „Activitatea informațională eficientă – instrument de consolidare a sindicatelor”, urmează a fi sporită atenția asupra activităților de informare ca un mecanism eficace de creștere și coeziune a sindicatelor.
Aceasta presupune elaborarea, de către organizațiile membre ale FSIR, a unor programe proprii de activități informaționale; crearea, în cadrul acestora, a unor structuri de informare (serviciul de presă, funcția de secretar de presă), unde ar trebui să activeze experți cu experiență în domeniul mass-media; asigurarea dezvoltării mass-media sindicale și realizarea numărului stabilit de abonări la ziarul „Solidaritatea”.
Activitatea informațională este unul din principalele instrumente de consolidare și dezvoltare a sindicatelor.
Este necesară îmbunătățirea sistemului de formare profesională a lucrătorilor informaționali; continuarea practicii de desfășurare a seminarelor pentru aceștia; implementarea pe scară largă a tehnologiilor informaționale moderne; continuarea modernizării site-urilor sindicatelor pe internet; intensificarea activităților pe platformele de internet și rețelele sociale.
Numai niște sindicate puternice pot face față realităților social-economice dificile și confruntărilor de informații în lupta pentru drepturile lucrătorilor. Astfel, activitatea informațională este menită să devină unul din principalele instrumente de consolidare și dezvoltare a acestora.
Numai niște sindicate puternice pot face față realităților social-economice dificile și confruntărilor de informații în lupta pentru drepturile lucrătorilor.
În cadrul reuniunii, secretarul FSIR și redactorul-șef al ziarului ”Solidaritatea”, Aleksandr Șerșucov, a prezentat un raport despre activitatea informațională în cadrul sindicatelor.
”Se pare că există o serioasă lipsă de înțelegere a ceea de ce este necesară, în principiu, activitatea informațională în cadrul organizației sindicale. De obicei, ea este privită percepută separat de activitatea organizatorică și motivația de apartenență sindicală. Ca un fel de formalitate. Parcă ar trebui să fie un centru de presă. Parcă am avea nevoie de ziar. Însă, dacă încercăm să analizăm aceste trei direcții în complex – activitatea de informare, organizarea și motivarea sau, mai degrabă, punctele lor problematice, atunci multe se așează la locul lor.
Vechea expresie „Cine deține informația – deține lumea” s-a transformat, la nivelul multor organizații regionale, în una cinică – „cine ascunde informația – deține organizația sa”. Explic de ce. De multe ori, de la liderii comitetelor sindicale de ramură aud întrebările: „Ce face FSIR? Ce fac sindicatele la nivel național? „.
O astfel de întrebare nu ar veni de la cineva care citește în mod regulat publicațiile sindicale centrale, site-ul FSIR”, constată Șerșucov .
Aleksandr Șerșucov, secretarul FSIR, redactorul-șef al ziarului ”Solidaritatea”: „Trebuie să ne debarasăm de ideea că sistemul informațional în cadrul organizației membre, la nivel de teritoriu sau de ramură, poate să se dezvolte și să funcționează eficient de la sine, în mod spontan”.
Acesta a accentuat necesitatea luării unor decizii responsabile și asigurarea controlului asupra executării. Controlul se referă și la liderii sindicali aleși, care sunt responsabili pentru aceste direcții, fiind nevoie de unele măsuri coerente pentru a schimba situația.
Aleksandr Șerșucov, secretarul FSIR, redactorul-șef al ziarului ”Solidaritatea”: „În cadrul organizației membre, în primul rând a sindicatului de ramură, este necesar să se stabilească acel minim necesar de informație, care ar trebui să fie în fiecare comitet regional, organizație primară”.
În cadrul organizației membre, în primul rând a sindicatului de ramură, este necesar să se stabilească acel minim necesar de informație, care ar trebui să fie în fiecare comitet regional, organizație primară. În Recomandările privind interacțiunea structurilor informaționale, adoptate de Consiliul General al FSIR încă în 2012, a fost descris un astfel de minim. El trebuie înțeles, adaptat și aprobat prin decizii ale organelor colegiale sub forma unor parametri specifici pentru sindicatul de ramură.
Aceste propuneri au fost reflectate în deciziile Consiliului General, care a acceptat propunerea noastră de a declara 2017 Anul informației sindicale la toate nivelurile – de la aparatul central al FSIR, la organizațiile primare și unități.
”Haideți să ducem aceste cuvinte în organizațiile primare, pentru a le convinge că avem dreptate. Și numai atunci vom fi urmați cu adevărat!”, a îndemnat Aleksandr Șerșucov.
Sursa: Вестник профсоюзов, 11/2016, ВКП