Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Migranților

18.12.2019

arton22339-9b779

Astăzi, 18 decembrie, de Ziua Internațională a Migranților, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) recunoaște contribuția enormă a migranților la viața economică, culturală și socială. Conform Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 270 de milioane de oameni, sau aproximativ 3,5% din populația lumii, astăzi, sunt migranți.

„Migrația a fost și rămâne absolut esențială pentru progresul uman în fiecare parte a lumii. Însă hărțuirea și discriminarea pe care unele guverne le aduc la adresa migranților, inclusiv refugiaților, este rușinoasă. Prea multe guverne au făcut apel la rasism și xenofobie pentru a-și acoperi propriile eșecuri și pentru a crea impedimente oamenilor care vin din alte părți. Nu numai că acest lucru determină diviziunea socială, ci lasă și migranții mai vulnerabili la exploatare la locul de muncă și excluziune socială”, a declarat Sharan Burrow, Secretar General al ITUC.

Confederația Internațională a Sindicatelor solicită guvernelor să ratifice și să pună în aplicare standardele internaționale care protejează lucrătorii migranți, inclusiv Convențiile Organizației Internaționale a Muncii numerele 97, 143, 189 și 190, precum și pentru reglementări care să oprească recrutarea celor care beneficiază de practici inacceptabile, care lasă lucrătorii migranți la mila angajatorilor fără scrupule.

De asemenea, guvernele sunt invitate să învețe din experiențele zilnice ale sindicatelor în organizarea și reprezentarea lucrătorilor migranți și să sprijine programele sindicale care oferă suport lucrătorilor migranți.

„Există multe exemple bune despre cum să se asigure că migrarea în altă țară pentru a lucra să fie benefică nu numai pentru angajatori, dar și pentru familiile și comunitățile lucrătorilor migranți. Acum, în condițiile în care schimbările climatice alungă deja milioane de oameni din locuințe, pe fundalul mișcărilor de populație cauzate de sărăcie și conflicte, lumea trebuie să pună la punct procese multilaterale de susținere a migranților care să funcționeze eficient. Aceasta înseamnă respectarea drepturilor migranților, așa cum sunt definite în dreptul internațional, precum și acțiuni ambițioase privind schimbările climatice, combaterea sărăciei, promovarea păcii. Fără stabilitate și oportunități, prea mulți oameni nu au altă opțiune decât să își părăsească casele”, a spus Burrow.

Sursa: www.ituc-csi.org