Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ultimei ședințe, proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova. Coordonat cu partenerii sociali, documentul vizează ajustarea legislaţiei naţionale la practica europeană în domeniul raporturilor de muncă și face parte din Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în perioada 2014-2016.
Noutățile propuse stabilesc un șir de obligații suplimentare pentru angajatori. Astfel, aceștia se obligă să prezinte salariaților înainte de angajare informația referitoare la durata normală a zilei și a săptămânii sale de muncă, perioadele de preaviz ce urmează a fi respectate de angajator și salariat în caz de încetare a activității, precum și să respecte principiul nediscriminării salariaților angajați pe termen determinat.
De asemenea, modificările impun angajatorul să indice în contractul individual de muncă pe durată determinată temeiurile legale și, după caz, motivele ce au condiționat de fapt limitarea duratei contractului sau a perioadei de prelungire a acestuia.
Pe lângă contractul colectiv de muncă și Regulamentul intern, angajatorul trebuie să familiarizeze salariatul la angajare și cu convențiile colective care-i sunt aplicabile.
O altă prevedere se referă la informarea salariaților despre orice modificare sau completare la contractul colectiv de muncă în termen de cinci zile lucrătoare de la data operării.
La fel, salariaţii angajaţi pe o perioadă determinată vor fi informați despre posibilitatea accederii la funcţii permanente, iar informaţia cu privire la disponibilitatea posturilor vacante va fi făcută publică şi accesibilă fiecărui angajat din instituţie.
În cazul în care salariatul este transferat la o altă muncă permanentă cu retribuție mai mică, în cadrul aceleiași unități sau într-o altă localitate împreună cu unitatea, acestuia i se menține salariul mediu de la locul de muncă precedent timp de o lună din ziua transferării.
Noile amendamente la Codul Muncii vor intra în vigoare după adoptarea acestora de către Parlament.
Departamentul mass-media și relații internaționale