Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Avocatul Poporului: Republica Moldova nu a înregistrat evoluții la capitolul respectării drepturilor omului

29.03.2016

IMG_9153

Corupția, accesul la justiție, ocrotirea sănătății, asistența și protecția socială sunt domeniile care înregistrează cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în țara noastră și constituie cele mai frecvente motive de adresare la Oficiul Avocatului Poporului. Despre aceasta a relatat, la 29 martie curent, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2015, unde și-a exprimat concluziile și îngrijorările privind situaţia actuală la acest capitol.

Potrivit lui Cotorobai, cele mai multe adresări vin din partea deținuților, care acuză sentințele aplicate, condițiile neadecvate de detenție și actele de tortură. Urmează salariații angajați oficial, petițiile din partea acestora vizând nerespectarea regimului de muncă, atitudinea ostilă a angajatorilor față de angajați și salarizarea. Alte categorii de petiționari care s-au adresat frecvent la Avocatul Poporului în anul trecut sunt pensionarii, persoanele angajate neoficial și șomerii, dar și persoanele cu dezabilități.

Avocatul Poporului și funcţionarii Oficiului Ombudsmanului s-au referit și la procesul de reformă a Instituţiei naţionale de promovare şi protecţie a drepturilor omului, la cooperarea stabilită cu autorităţile publice și societatea civilă pentru asigurarea respectării drepturilor persoanelor, la provocările existente în sfera dată şi la mecanismele de realizare a angajamentelor asumate de Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a apreciat susținerea Ombudsmanului pe mai multe probleme abordate de sindicaliști. ”O preocupare comună ține de securitatea și sănătatea angajaților la locul de muncă. Statisticile oficiale arată că numărul de îmbolnăviri profesionale este în scădere, însă situația reală de la întreprinderi rămâne dramatică. 19 % din locurile de muncă din țara noastră prezintă riscuri și condiții nocive de muncă”, a precizat Oleg Budza, argumentând necesitatea ratificării de Parlament a Convenției OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională.

Liderul sindical a mai precizat că Avocatul Poporului susține și inițiativa sindicatelor privind instituirea instanțelor specializate în jurisdicția muncii, dar și cea cu privire la înăsprirea pedepselor pentru patronii care angajează informal sau nu respectă prevederile contractelor colective de muncă.

Menționăm că CNSM și Oficiul Avocatului Poporului au încheiat în 2015 un nou Acord de colaborare, prin care părțile s-au angajat să pledeze pentru armonizarea cadrului legal naţional la standardele internaţionale ce ţin de asigurarea drepturilor salariaţilor la muncă, securitatea și sănătatea muncii, asigurarea unui nivel decent a pensiilor, protecţia socială a angajaţilor și alte aspecte.

IMG_9167

Departamentul mass-media și relații internaționale