Consiliul Republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară la 12 decembrie. Ordinea de zi a ședinței a VIII-a a Consiliului a inclus mai multe chestiuni. ”Despre monitorizarea activităților de protecție ale membrilor de sindicat, desfășurate de Administrația Publică Locală (APL) și de administrația entităților economice din ramura culturii, în perioada anilor 2017-2018, în vederea respectării Convenției Colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020” – acesta a fost subiectul de bază al ședinței.
Nicolae Garaz, președinte al FSLC, a prezentat un raport unde s-a expus o sinteză cu privire la respectarea prevederilor Convenției Colective (nivel de ramură) pentru perioada anilor 2017-2018 de către administrația entităților economice subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și APL-urilor, și a comunicat despre exemple pozitive în acest sens și problemele existente. Liderul sindical a menționat că sunt respectate prevederile legislației. Majoritatea membrilor de sindicat au beneficiat de zile suplimentare la concediu de odihnă anual. Programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul viitor s-a făcut de comun acord cu președinții organizațiilor sindicale primare. Cadrelor didactice din învățământul artistic li s-au acordat concedii de odihnă de 62 zile calendaristice. Salariații din cultură beneficiază de concedii plătite pentru motive familiale, conform prevederilor Convenției colective.
“Spre regret, liderii centrelor sindicale ramural-terioriale și a organizațiilor sindicale primare ne comunică despre cazuri în care APL-urile, în persoana Primarilor și conducătorilor instituțiilor de cultură, ignoră respectarea prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură, astfel încâlcind-se drepturile salariaților, membri de sindicat, care nu doresc să apeleze în instanțe de judecată din diferite motive”, se arată într-un comunicat al FSLC.
Cea mai sensibilă problemă pentru salariații din ramura culturii rămâne a fi problema remunerării muncii. La subiectul dat s-au expus liderii sindicali din mun. Bălți, din raionale Glodeni, Telenești, Strășeni și UTA Găgăuzia, care s-au referit la noua Lege a salarizării, condițiile și nivelul de salarizare în ramură. Participanții au discutat și despre problemele specialiștilor din muzee, activitatea cărora presupune muncă în condiții nocive, dar remunerarea cărora, la moment lasă mult de dorit. De asemenea, așa cum ziua de luni este ziua de odihnă săptămânală a unor specialiștii din cultură, aceștia nu beneficiază de zile suplimentare în cazul coincidenței cu Paștele, Paștele Blajinilor și alte sărbători naționale. Totodată, s-a discutat despre colaborarea cu MECC și problemele tinerilor specialiști.
La întrunire a fost prezent Andrei Chistol, Secretar de stat, MECC, care a menționat despre implicarea sa la elaborarea Legii Bibliotecilor, care prevede obligativitatea APL-urilor de a nu efectua reduceri de cadre în sistem, dar, potrivit lui, situația nu este întotdeauna cea care se dorește. Secretarul de stat a vorbit și despre comunicarea specialiștilor cu conducătorii Direcțiilor/Secțiilor de cultură raionale și a instituțiilor din ramură în scopul abordării situației culturii din țară și a salariaților din ramura dată. După cum s-a discutat, în cazul în care instituțiile de cultură ar fi subordonate și finanțate direct Ministerului de ramură, și nu APL-urilor, multe probleme care au fost abordate de liderii sindicali din teritoriu s-ar soluționa direct.
Nadejda Pădure, președinte al CR Strășeni al FSLC, și-a exprimat indignarea față de acțiunile APL din Primăria Lozova și Primăria Căpriana, unde prin deciziile Primarilor respectivi, unitățile specialiștilor din cultură sunt reduse începând cu 1 ianuarie 2019 până la 0,5 și chiar 0,25 unitate. La subiectul abordat membrii Consiliului au adoptat o Hotărârile care prevede ca liderii sindicali să ceară angajatorilor entităților economice subordonate MECC și APL-urilor, să se conformeze prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020 și legislației în vigoare.