Sistemul de negociere colectivă din Finlanda cuprinde în prezent aproximativ 90 la sută din totalul angajaților, potrivit unui studiu publicat recent de Ministerul Muncii şi al Economiei din Finlanda. Aceasta înseamnă că o parte importantă a pieţei forţei de muncă finlandeze este gestionată prin intermediul contractelor colective de muncă obligatorii.
De obicei, o convenție colectivă este considerată ca obligatorie în Finlanda, atunci când aceasta acoperă mai mult de jumătate din angajaţii unei ramuri. Apoi toţi angajatorii din aceeaşi ramură sunt obligați să aplice salariile minime şi alte prevederi descrise în contractul colectiv. Chiar şi angajatorii care nu sunt membri ai Asociaţiei Patronale trebuie să respecte un acord colectiv la nivel național, care este considerat reprezentativ pentru domeniul în care activează compania.
De asemenea, există și alte criterii care stabilesc obligativitatea contractelor colective, cum ar fi caracterul național al contractului, tradiţiile de negociere colectivă în ramură şi nivelul ridicat de organizare a angajaţilor, chiar şi atunci când angajatorii sunt mai bine organizați.
În sectorul public, sistemul de negociere colectivă acoperă 100% din angajați. Acest lucru face ca numărul total de oameni acoperiți de contracte colective de muncă să atingă cota procentuală de 89.3% din toate persoanele salariate. În 2008, cifra a fost un pic mai mică – 87,5 la sută.
Deci, cifrele sugerează că veniturile şi condiţiile de lucru pentru aproximativ 90 la sută din salariile angajaților din Finlanda sunt definite prin acorduri colective, acest lucru plasându-i pe finlandezi pe poziții de top în Europa.
Potrivit statisticilor Institutului European al Sindicatelor, în 2013 Franța, Belgia, Portugalia, Austria şi Suedia aveau cel puţin 90 la sută din populaţia aptă de muncă acoperită de acorduri colective.
Scopul acordurilor colective obligatorii, în general, este de a garanta condiții minime de lucru a angajaților, în vederea prevenirii concurenței neloiale între întreprinderi și pentru a garanta egalitatea de remunerare.
Pe de altă parte, unele organizații ale angajatorilor finlandezi contestă, în ultimul timp, caracterul obligatoriu al contractelor colective. Un influent centru analitic finlandez de afaceri şi politică (think-tank), Forumul EVA, a publicat un raport în luna iunie curent, susţinând că acordurile colective obligatorii constituie o problemă pentru piaţa forţei de muncă. De asemenea, acesta se arată îngrijorat în privința competitivității finlandeze.
Cu toate acestea, raportul EVA nu menţionează indicele competitivităţii globale, emis de Forumul Economic Mondial, în care Finlanda, timp de mai mulți ani, s-a clasat pe poziții înalte (în 2015-2016 aceasta s-a plasat pe locul opt din 140 de ţări, iar cu un an înainte – pe locul patru).
Aceste declarații au primit un răspuns prompt de la confederațiile sindicale.
Jarkko Eloranta, președintele Organizației Centrale a Sindicatelor Finlandeze SAK, care reprezintă interesele a peste un milion de membri, a declarat că ”în situaţia economică dificilă existentă este mai important să construim încredere pe piaţa forţei de muncă, decât o confruntare”.
Și Katarina Murto, liderul Confederației Finlandeze a Profesioniștilor STTK, a subliniat că fără contractele colective obligatorii, ar urma să crească concurența neloială pe piaţa forţei de muncă, iar plata salariilor s-ar face sub nivelul sumei stabilite prin acorduri.
Sursa: Trade Union News from Finland
Informație tradusă și adaptată de Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM