Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM a dat în exploatare o stație de epurare a apelor reziduale în localitatea Hîrjauca din raionul Călărași

20.09.2016

IMG_3317

O stație performantă de epurare a apelor reziduale a fost dată în exploatare de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în localitatea Hîrjauca din raionul Călărași, zonă unde este amplasată stațiunea balneoclimaterică ”Codru”.

Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al CNSM și este o noutate pentru această zonă. ”Obiectul este unul foarte important și necesar activității noastre. Pe lângă beneficiile ecologice, proiectul va fi unul destul de rentabil și din punct de vedere economic. Serviciile vor fi de o calitate înaltă, iar prețurile mai mici și poate chiar vor influența costul biletelor de tratament. Capacitatea stației va permite inclusiv acordarea unor servicii primăriei comunei Hârjauca, școlii și grădiniței din localitate”, a menționat Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.

Per total, utilajul și serviciile de construcție și instalare au costat CNSM circa 8 mln de lei. ”Investițiile sunt mari, dar ele vor acoperi cheltuielile din perioada următoare. Mai mult decât atât, efectul pentru mediu este unul colosal, de aceea,  sperăm că exemplul nostru va fi preluat și de alte organizații, astfel încât ecologia să devină o prioritate pentru țara noastră”, a adăugat Hîncu.

Potrivit lui David Simion, directorul stațiunii „Codru”, până în prezent serviciile de epurare a apelor reziduale erau prestate de stația de epurare a fabricii de vin din comuna Hîrjauca și implicau cheltuieli de peste 400 mii de lei anual. ”Acum sperăm că acestea vor fi mult mai mici, iar calitatea mai înaltă și cel mai important, vom contribui la păstrarea unui mediu curat”, a precizat el.

Bogdan Nistor, director general al Aqua System Plus SA, firma care a furnizat utilajul, a precizat că tehnologia folosită la construcția stației este de ultimă generație și asigură rezultate optime, cu un grad de epurare foarte mare. ”Stația a fost construită în două linii de tratare și epurare cu funcționare independentă. Prima linie este destinată tratării apelor uzate menajere, care asigură o capacitate de 150 metri cubi /zi, iar a doua linie – de tratare fizico-chimică a apelor provenite de la procedurile medicale – la fel permite prelucrarea a 150 metri cubi/zi”, a conchis antreprenorul.

Asemenea stație de epurare urmează a fi construită în perioada următoare și pentru sanatoriul ”Nufărul Alb” din Cahul.

Departamentul mass-media și relații internaționale