Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM a găzduit Conferința a V-a a Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din țările CSI

11.06.2018

slc

Astăzi, 11 iunie, curent, în incinta Institutului Muncii al CNSM, s-a desfășurat Conferința a V-a a Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din țările Comunității Statelor Independente (CSI), la care au participat reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale din Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Ucraina și din alte state. Republica Moldova a fost reprezentată la acest forum de anvergură de către Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.

Nicolae Garaz, președinte al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, a informat că evenimentul de astăzi reprezintă o conferință de dare de seamă și alegeri, care conform normelor statutare se desfășoară o dată la cinci ani. În același timp, el a menționat că se produce un schimb de experiență în ce privește metodele de consolidare a mișcării sindicale din țările CSI.

Mesajul de bază al participanților la cea de-a V-a Conferință a Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură s-a concentrat pe activitățile de consolidare a eforturilor tuturor sindicatelor lucrătorilor din cultură din țările CSI pe elaborarea și adoptarea unui program unic pentru toate statele membre, cu referire la crearea condițiilor de muncă decente pentru angajații, respectarea legislației muncii de către angajatori, perfecționarea condițiilor de salarizare a lucrătorilor din cultură, membri de sindicat. De asemenea, aceștia au dezbătut pe marginea unor subiecte importante, precum modul de funcționare a dialogului social, pluralismul în mass-media, condițiile de muncă și retribuirea adecvată a angajaților din ramura culturii.

Oleg Budza, președintele CNSM, prezent la eveniment, a punctat că problemele cu care se confruntă sindicaliștii din cultură din țara noastră sunt identice cu cele ale colegilor lor din statele CSI. Astfel încât asemenea evenimente, precum cel de astăzi, va contribui la soluționarea multora dintre acestea, grație unei mobilizări comune.

Reprezentanții centrelor sindicale național – ramurale, care reprezintă salariații din  domeniul culturii, au aprobat modificări la statutul Uniunii, au aprobat o strategie și mai multe rezoluții menite să contribuie la consolidarea potențialului sindical din spațiul CSI, dezvoltarea dialogului social, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare, asigurării sănătății și siguranței salariaților la locul de muncă.

Uniunea Internațională a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din CSI a fost creată în 1992, include sindicatele de profil din 13 țări și numără peste 650 mii de membri.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM