Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM a stabilit criteriile de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale salariaților

07.09.2016

IMG_7168

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au aprobat proiectul Convenției colective (nivel național) privind criteriile-tip și normele de evaluare a performanțelor individuale ale salariatului aplicate la diferențierea salariilor în sistemele netarifare de salarizare.

Proiectul vizează un set de Recomandări metodice care au drept scop acordarea asistenței metodice angajatorilor și reprezentanților salariaților din unitățile sectorului real ce aplică sistemele netarifare de salarizare. Acestea sunt orientate spre asigurarea unei evaluări obiective și argumentate a performanțelor profesionale individuale ale salariaților, servind ca bază la stabilirea salariului pentru fiecare angajat în cadrul sistemelor netarifare de salarizare.

Elaborarea recomandărilor metodice a fost unul din obiectivele principale ale CNSM, prevăzute în Strategia de activitate pentru anii 2012-2017. Timp mai mulți ani sindicatele au insistat pe lângă Guvern să elaboreze mecanismul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale salariaților din sistemul netarifar de salarizare.

”În prezent, lipsa acestor criterii duce la o interpretare eronată, creând dificultăți și subestimări în aplicarea sistemului netarifar de salarizare. Specialiștii practic nu cunosc care ar fi acele criterii sau mecanisme de evaluare a performanțelor individuale”, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Pentru a elimina aceste ambiguități, CNSM, cu suportul CNV Olanda, a contractat un expert independent, care a realizat un studiu la temă, elaborând și setul de recomandări metodice.

”Acestea stabilesc modalitățile de evaluare a performanțelor profesionale individuale a salariaților care muncesc în sistemele netarifare și fac posibilă diferențierea nivelului de motivare a muncii în dependență de aportul fiecărui salariat în rezultatele comune de activitate”, a adăugat Sainciuc.

Recomandările metodice au fost examinate minuțios de către reprezentanții federațiilor ramurale ale sindicatelor, iar după aprobarea de către Comitetul Confederal al CNSM, acestea urmează să fie propuse spre discuție și aprobare partenerilor sociali, sub forma unui proiect de convenție colectivă la nivel național, care ar servi drept ghid pentru unitățile economice care aplică acest sistem la evaluarea performanțelor profesionale individuale ale salariatului.

Departamentul mass-media și relații internaționale