Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM constată cu îngrijorare că starea în domeniul securității și sănătății în muncă se înrăutățește

12.09.2016

2-3

În primul semestru al anului curent la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) au  fost înregistrate 216 accidente de muncă, cu 24 cazuri mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 15 au fost accidente mortale (inclusiv 5 femei), numărul acestora dublându-se față de prima jumătate a anului 2015.

Potrivit Elenei Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), sporirea cazurilor de accidentări la locul de muncă, inclusiv a cazurilor mortale, se datorează limitării accesului inspectorilor de muncă la unitățile economice, impuse prin moratoriul instituit de Guvern asupra controlului de stat. Mai mult decât atât, moratoriul face dificilă colaborarea între inspectorii muncii sindicali și cei de stat.

De la instituirea moratoriului și până în prezent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și-a exprimat în mod repetat dezacordul în acest sens, argumentând  că acest fapt contravine normelor internaționale în domeniul securității și sănătății în muncă și expune la riscuri sporite viața și sănătatea lucrătorilor.

Făcând o evaluare a activității Inspectoratului Muncii al Sindicatelor în I semestru al anului  2016, Carchilan a menționat că inspectorii de muncă au efectuat 301 vizite de lucru la unitățile economice, unde au fost constatate 4647 de încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative din domeniul muncii. Dintre acestea, 3678 încălcări țin de domeniul securității și sănătății în muncă, iar 981 – de domeniul relațiilor de muncă.

Multe încălcări se comit din cauza necorespunderii locurilor de muncă cu cerințele minime de SSM în entități, admiterii la lucru a persoanelor fără instruire în materie de SSM, neacordării gratuite a echipamentului individual de protecție și neevaluării riscurilor profesionale.

„Evaluarea continuă a factorilor de risc profesional la locurile de muncă poate diminua numărul mare al accidentelor de muncă și nivelul de îmbolnăviri. Cu regret, însă, am constatat că doar la 44 din cele 301 entități expuse inspectării au fost evaluate riscurile profesionale”, a spus Carchilan, adăugând că în condițiile în care fiecare salariat petrece o treime din viață (cel puțin 8 ore pe zi) la serviciu, securitatea și sănătatea la locul de muncă trebuie să fie o prioritate atât pentru  unitate, cât și pentru angajat.

În acest context, șefa IMS a comunicat că sindicatele au demarat un șir de activități în vederea sporirii capacităților persoanelor responsabile de domeniu din cadrul întreprinderilor. Acestea se înscriu în proiectul „Sporirea capacităților experților sindicali în evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă”, demarat în luna august curent cu sprijinul financiar al CNV Internationaal (Olanda). Astfel, la prima etapă, un expert din România urmează să elaboreze și să editeze un ghid  în domeniul evaluării riscurilor profesionale la locul de muncă. Următoarea etapă presupune desfășurarea a 3 seminare regionale  cu genericul ”Instruirea specialiștilor SSM de la întreprinderi în domeniul evaluării riscurilor profesionale la locul de muncă”. În cea de-a treia parte a proiectului va fi procurat aparatajul necesar pentru evaluarea stării reale a condițiilor de muncă prin efectuarea măsurărilor instrumentale și va fi creat un mini-laborator mobil.

Departamentul mass-media și relații internaționale