Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO), pornind de la faptul că generația actuală utilizează pe larg internetul și resursele disponibile on-line și din experiența altor țări, a elaborat aplicația mobilă Drepturile salariaților!
Aplicația Drepturile salariaților!, care poate fi descărcat gratis aici https://play.google.com/store/apps/details?id=cnsm.mobile, a fost lansată astăzi, 30 septembrie, în cadrul Forumului IX al Comisiei de Tineret a CNSM cu genericul „Sindicatul tinerilor – organizația în care mă regăsesc” care are loc în Călărași.
Aceasta are scopul de a servi ca un suport adițional în asigurare și promovare a drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii și a altor drepturi nemijlocit legate de muncă.
Aplicația, care a fost inspirată din experiența de succes a Federației Uniunilor Sindicale din Macedonia de Nord, este adresată atât membrilor de sindicat, cât și cetățenilor care nu sunt membri de sindicat, dar sunt interesați de activitățile realizate de CNSM și de noutățile și schimbările din domeniile muncii și cel social-economic. Aplicația oferă cetățenilor posibilitatea de a se informa despre activitatea CNSM și a întregii mișcări sindicale, de a fi la curent cu ultimele modificări operate în legislația din domeniile muncii și cel social-economic, de a afla răspuns la cele mai des abordate întrebări referitoare la domeniile vizate.
Președintele CNSM, Igor Zubcu, a spus că aplicația mobilă este un suport adițional în activitatea de asigurare și promovare a drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii și a altor drepturi nemijlocit legate de muncă. Mai mult, aceasta va responsabiliza și angajatorii.
„Aplicația dată va oferi posibilitatea de a sesiza cazurile de încălcare a legislației muncii. În cazul confirmării celor sesizate de membrii de sindicat, sindicatele vor acorda tot suportul necesar pentru remedierea acestor situației, iar în cazul neconformării va face demersurile și acțiunile necesare în vederea responsabilizării, iar în unele cazuri și sancționării angajatorilor care încalcă flagrant prevederile legale. Cred că multe situații pot fi prevenite și aplanate dacă există o conlucrare între angajatori și organizațiile sindicale. De aceea, vă îndemn să utilizați această platformă”, a subliniat oficialul.
Violeta Vrabie, reprezentantul Organizației Internaționale a Muncii, a subliniat că aplicația dată e o pârghie pentru a proteja drepturile pe piața muncii.
„Organizația Internațională a Muncii e angajată în oferirea de suport pentru implementarea Programului de Țară pentru Decentă, care, în contextul priorității nr. 3, va contribui la îmbunătățirea dialogului social. Deci, va contribui la crearea de platforme relevante și eficiente pentru dialogul social, iar această platformă e primul dintre acele mecanisme care apropie sindicatul de membrii săi, deoarece este important ca fiecare sindicat să ofere membrilor servicii de calitate și să-i susțină. Prin această aplicație se face un pas înainte pentru a ajuta membrii, care au nevoie, să simtă acest sprijin sindical”, a declarat ea.
Mai mult, aplicația mobilă este o sursă de informații utile pentru salariați, cum ar fi: ultimele modificări operate în cadrul normativ în domeniile muncii, securitate și sănătate în muncă, asigurări sociale, salarizare, ocuparea forței de muncă etc.; răspunsuri la cele mai des abordate întrebări din domeniile muncii și cel social-economic sau întrebări care, în opinia CNSM, prezintă interes pentru publicul larg. Totodată, aplicația respectivă va permite raportarea încălcărilor drepturilor și intereselor salariaților-membri de sindicat și contracararea ulterioară a acestora și, prin urmare, va asigura apărarea drepturilor și intereselor legale ale salariaților-membri de sindicat.
Aplicația poate fi descărcată gratuit pe acest link: https://play.google.com/store/apps/details?id=cnsm.mobile.