În cadrul ședinței de astăzi, 16 noiembrie, Comitetul Confederal al CNSM a decis să aprobe un șir întreg de propuneri de modificare și completare a Legii nr.245-XVI din 21 iulie 2006 privind organizarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură și la nivel teritorial.
Prin operarea acestor amendamente, a explicat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, se urmărește perfecționarea legislației în domeniul parteneriatului social, sporirea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură și la nivel teritorial.
Astfel, unul dintre cele mai importante amendamente presupune completarea articolului 11 al Legii respective cu prevederea ca Comisia națională să fie investită cu dreptul de a solicita Guvernului sau Parlamentului amânarea examinării și adoptării proiectelor de acte normative din domeniul muncii și cel social-economic până la prezentarea avizului Comisiei naționale.
Dacă la momentul de față hotărârile Comisiei naționale pot fi adoptate și cu ¾ din voturile membrilor Comisiei prezenți la ședință, CNSM propune ca alineatul 5 al articolului 17 al Legii în cauză să prevadă faptul că hotărârile Comisiei să fie adoptate prin consensul părților ei.
De asemenea, Comitetul Confederal al CNSM a venit cu soluții pentru situația în care Comisia nu ajunge la consens. În atare context, se propune fie transferarea chestiunii pentru examinare suplimentară în unul din consiliile de specialitate (permanent sau temporar), fie programarea chestiunii respective pentru examinare repetată la una din următoarele ședințe ale Comisiei, fie respingerea chestiunii în speță fără discuții ulterioare.
Potrivit propunerii CNSM de amendare a alineatului 6 al articolului 7 al Legii, se exclude necesitatea împuternicirii suplimentare a unui membru supleant al Comisiei naționale pentru ca acesta să poată înlocui pe un membru al Comisiei care lipsește.
Amendamente similare vizează și modul de organizare a activității Comisiei de ramură și a Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective.
În afară de acestea, Comitetul Confederal al CNSM a propus ca Legea să fie completată cu un capitol nou, 3, care să stabilească reglementarea detaliată a modului de organizare și funcționare a comisiilor de ramură bipartite.
Propunerile sindicatelor vor fi expediate Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru examinare și promovare.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM