Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM, platformă de dezbateri a mișcării sindicale regionale

22.05.2018

IMG_3394

Oleg Budza, președintele CNSM, a avut astăzi, 22 mai, o întrevedere cu reprezentanții Internaționalei Constructorilor și Industriei de prelucrare a lemnului (BWI), care participă la Reuniunea Strategică în contextul Proiectului BWI/UtoU/SBTF pentru regiunea pan-europeană pe perioada 2018-2019 și Seminarul privind schimbul de experiență în domeniul desfășurării campaniilor și a comunicării, evenimente organizate în sediul Institutului Muncii al CNSM de către BWI și Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” din Republica Moldova.

Președintele CNSM a remarcat că sindicatele, mai ales din statele CSI, traversează o perioadă deloc ordinară, ci una de devenire, conjugată cu multiple încercări. În acest sens, atenția liderilor sindicali trebuie să fie orientată spre crearea organizațiilor sindicale și motivației apartenenței la sindicate în special a tinerilor, așa cum crește numărul companiilor mari, transnaționale care se lansează pe piețele muncii ale spațiului post-sovietic. În primul rând, politica informațională trebuie să fie orientată spre faptul că sindicatele au drept preocupare primordială asigurarea securității și sănătății la locul de muncă, garantarea locului de muncă, munca decentă, negocierea contractelor colective de muncă, perfecționarea calificării profesionale, premisă sigură pentru carieră.

Oleg Budza i-a informat pe reprezentanții BWI că una dintre preocupările de bază ale sindicatelor din Moldova o constituie domeniul securității și sănătății la locul de muncă, o prerogativă ce decurge din Acordul de Asociere RM-UE. În acest context, dumnealui a evidențiat că CNSM dispune de propriul instrument, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, care îi permite să atingă respectivul obiectiv major al mișcării sindicale din RM, care nu are o misiune punitivă, ci, mai degrabă una de profilaxie, de respectare a legislației în domeniul respectiv.

Una dintre ideile principale pe care președintele CNSM le-a sugerat-o celor prezenți este concluzia potrivit căreia o condiție fundamentală de revigorare, de consolidare a mișcării sindicale atât la nivel de țară, cât și la cel regional, global o reprezintă coeziunea, solidaritatea liderilor, activiștilor, a membrilor de sindicat.

Victor Talmaci,  președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” din Republica Moldova, a declarat că dezbaterile care urmează să se desfășoare zilele acestea, trebuie să demonstreze atitudinea participanților față de acest proiect, în ce măsură colaborarea la nivel regional va intensifica impactul pozitiv asupra mișcării sindicale, vor dezvălui rolul inovațiilor din perspectiva activității sindicale.

Reprezentanții BWI au abordat subiecte ce țin de actualitatea mișcării sindicale regionale, au punctat principalele provocări de pe piața muncii și rolul sindicatelor, au scos în evidență perspectivele de bază ale mișcării sindicale și au apreciat înalt principalele direcții de activitate ale sindicatelor din Moldova. În viziunea lor, organizarea Reuniunii Strategice în contextul Proiectului BWI/UtoU/SBTF pentru regiunea pan-europeană pe perioada 2018-2019 și Seminarului privind schimbul de experiență în domeniul desfășurării campaniilor și a comunicării vorbește despre faptul că CNSM a devenit o platforma de dezbatere și rezolvare a problemelor mișcării sindicale la nivel regional.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM