Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

CNSM și ANOFM oferă suport lucrătorilor migranți reveniți în Republica Moldova

18.11.2021

j-kelly-brito-PeUJyoylfe4-unsplash

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), continuă să ofere suport informațional și asistență lucrătorilor migranți reveniți în Republica Moldova, aflați în căutarea unui loc de muncă și care urmează să se angajeze în cîmpul muncii.

Astăzi, 18 noiembrie, a fost organizat un webinar de informare la care au participat peste 40 de persoane, inclusiv lucrători migranți, care au aflat informații utile și au primit răspunsuri la întrebări din diferite domenii ce vizează piața muncii și legislația muncii. Webinarul a cuprins 4 sesiuni de informare care au inclus: Ocuparea și Migrația; Dreptul la locul de muncă pentru lucrătorii migranți; Protecția socială pentru lucrătorii migranți; Securitatea și sănătatea la locul de muncă.

Formatori din cadrul CNSM și ANOFM au comunicat despre oportunitățile oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, servicii de ocupare a forței de muncă, legislația muncii, beneficiile apartenenței la sindicate și rolul organizațiilor sindicale în procesul de apărare și promovare a drepturilor și intereselor salariaților, inclusiv migranți.

Participanții au aflat cum pot fi găsite oferte de lucru în comunitățile în care trăiesc, care sunt programele naționale de susținere pentru persoanele revenite de peste hotare, particularității muncii de la distanță vs. la domiciliu în contextul pandemiei de coronavirus, modul de încheiere și desfacere a contractului individual de muncă, beneficiile sistemului public de asigurări sociale, contractul colectiv de munca.

Totodată, s-a discutat despre acțiunile întreprinse de organizațiile sindicale pentru promovarea echității sociale în contextul COVID-19, aspecte generale privind remunerarea muncii, garanțiile minime în domeniul salarizării, asigurarea medicală, prestații sociale în cadrul sistemului public de asigurări sociale, sistemul public de pensii, legislația cu privire la securitatea și sănătatea în muncă și desfășurarea activității profesionale în condiții de siguranță, pentru a preveni producerea unor accidente de muncă.

Menționăm că, webinarul este inclus în cadrul cursului de instruire și consultațiilor juridice desfășurate în perioada iulie-noiembrie 2021. Circa 150 de persoane, sindicaliști și migranți reveniți recent în Republica Moldova, beneficiază de instruiri online privind ocuparea forței de muncă și migrația, contractul individual și colectiv de muncă, securitatea și sănătatea la locul de muncă, securitatea socială, precum și de asistență și consultații juridice.

Cursul de instruire este realizat prin proiectul „Rolul sindicatelor în protecția socială a migranților lucrători în contextul COVID-19”, implementat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM-ACTRAV) și prevede acordarea unui suport migranților care în urma pandemiei COVID-19 au fost afectați de mai multe măsuri restrictive adoptate de țările lumii și, ca consecință, aceștia au fost primii care au ajuns în șomaj.

Departamentul mass-media și relații internaționale