Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor din Republica Moldova ”Inovatorul”, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, au organizat în perioada anilor 2018-2019 a IX-a ediție a concursurile anuale republicane “Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” și “Cel mai bun tânăr raționalizator”.
Astăzi, 28 iunie, în ajunul Zilei Inventatorului și Raționalizatorului, marcată în Republica Moldova în fiecare an în ultima sâmbătă a lunii iunie, organizatorii concursurilor menționate au făcut totalurile și au desemnat câștigătorii. Menționăm că la cele două concursuri, în faza finală, au ajuns cinci raționalizatori. Inovațiile lor se referă la introducerea unor metode noi în domeniul tratamentului chirurgical, modul de efectuare a expertizelor judiciare, proceduri aplicate în domeniul managementului medical și biochimiei medicale.
Nicanor Solcan, președintele Uniunii ”Inovatorul”, a declarat că sărbătorirea Zilei Inventatorului și Raționalizatorului constituie și în acest an un bun prilej pentru promovarea inovației, care reprezintă motorul-cheie al creșterii economice și al bunăstării sociale, care poate să reprezinte un salt calitativ în activitatea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova.
La rândul său, Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că activitatea de raționalizare este foarte importantă pentru dezvoltarea economiei naționale, iar Confederația susține în fiecare an organizarea celor două concursuri în scopul stimulării și dezvoltării activităților de raționalizare de pe urma cărora are de câștigat toată societatea.
După cum s-a menționat, titlul de “Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” i-a revenit Valerianei Pîntea, iar Alexandru Mighic a obținut titlul “Cel mai bun tânăr raționalizator”. Laureați ai concursului “Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” au devenit: Gheorghe Ciobanu, Andrei Pădure și Gheorghe Rojnoveanu.
Organizatorii concursurilor au subliniat că prin intermediul lor și-au propus să cointereseze conducătorii întreprinderilor să formeze condiții favorabile dezvoltării creativității, care să contribuie la rezolvarea problemelor de optimizare a tuturor proceselor de activitate a instituțiilor și întreprinderilor, pentru a obține efecte economice, a spori prestigiul activităților de raționalizare și a pune în valoare potențialul creativ al salariaților.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada anilor 2008-2017 efectul economic obținut la nivel național prin valorificarea propunerilor de raționalizare a constituit 21,1 milioane de lei, fiind asigurat prin aportul a 7095 de raționalizatori. În această perioadă au fost valorificate peste 1500 de invenții.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM