Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a analizat la 27 octombrie curent, efectele pandemiei de coronavirus asupra femeilor din Republica Moldova. În cadrul mesei rotunde „Sporirea rezistenței femeilor în timpul pandemiei COVID-19”, desfășurate în format online, cu prilejul Zilei mondiale a femeilor din mediul rural, care este marcată anual la data de 15 octombrie, femeile sindicaliste au abordat un șir de probleme social-economice.
Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei, a informat despre realizările din ultima perioadă în domeniul protecției sociale a femeilor și a familiilor lor, cum ar fi majorarea indemnizației unice la naștere, posibilitatea pentru tați de a beneficia de indemnizație paternală, modificarea Legii 289 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit ei, deși au fost obținute anumite rezultate în domeniul ocrotirii femeilor, există în continuare numeroase probleme care necesită a fi soluționate: discrepanțele salariale; violența la locul de muncă și în familie; informarea insuficientă a femeilor despre drepturile lor; necesitatea micșorării vîrstei de pensionare la femei; problema migrației; accesul la servicii de sănătate de calitate.
La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat că organizarea acestei mese rotunde este de o importanță majoră, fiind o bună ocazie pentru a discuta despre problemele femeilor din mediul rural. “Anul 2020 este un an ieșit din comun și problemele existente ne dau mari bătăi de cap. Cu toate acestea, încă de la începutul pandemiei mișcarea sindicală s-a implicat în depășirea crizei pandemice, în special în ceea ce privește conlucrarea cu partenerii sociali pentru a susține salariații”, a adăugat Chiriac.
Cei peste 80 de participanți au discutat cu Valentina Buliga, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, despre acțiunile autorităților în ceea ce privește lupta cu pandemia. Sindicaliștii au adresat numeroase întrebări care s-au referit la fortificarea sistemului de asistență medicală și la diverse probleme cu care se confruntă în teritoriu. “Pandemia de coronavirus ne-a afectat foarte dur. Costurile sunt în creștere, iar cazurile se înmulțesc zi de zi. Responsabilitatea sistemului de sănătate pentru calitatea serviciilor oferite populației este în creștere. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a depăși această criză și mizăm pe implicarea și susținerea femeilor sindicaliste”, a subliniat Buliga.
Totodata, la masa rotundă au participat mai multe femei care au fost infectate cu coronavirus. Ele au pledat pentru o mai multă susținere financiară din partea statului și extinderea listei de medicamente compensate. De asemenea, la invitația Comisiei de Femei, Ina Tocarciuc, medic obstetrician-ginecolog, a vorbit sindicalistelor despre cum trebuie să supravegheze starea lor de sănătate și a venit cu sfaturi utile despre sănătatea femeilor.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM