Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comisia de Femei a CNSM este preocupată de sănătatea salariatelor din RM

13.06.2019

DSC_0012

Membrii Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au participat joi, 13 iunie, la un atelier de lucru unde s-a discutat despre sănătatea femeilor la locul de muncă, atestarea factorilor de risc, modificările operate în legislația privind protecția social-economică a femeilor care vor intra în vigoare de la 1 iulie curent.

Albert Răileanu, șef al Laboratorului privind controlul factorilor de risc din cadrul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), a comunicat că în perioada iunie 2017-iunie 2019 au fost efectuate măsurări a factorilor de risc la locul de muncă în 164 de unități economice, în unele cazuri fiind depistate abateri de la normele în domeniul securității și sănătății în muncă care pun în pericol sănătatea salariaților, inclusiv a femeilor sindicaliste.

Reprezentantul IMS a menționat că pentru a îmbunătăți situația, este necesar implicarea mai activă a organizațiilor sindicale primare, de comun cu centrele sindicale național-ramurale și angajatorii, în depistarea locurilor de muncă la care persistă factorii de risc nocivi și nefavorabili, și întreprinderea acțiunilor corespunzătoare de eliminare a acestora sau minimizare pentru a nu pune în pericol sănătatea salariatelor.

Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei a CNSM, a menționat că femeile sindicaliste sunt îngrijorate de situația în domeniul protecției sănătății femeilor la locul de muncă. “Cerem autorităților să majoreze bugetul alocat pentru eliminarea factorilor care pot duce la apariția și dezvoltarea bolilor profesionale, profilaxia lor, sporirea activităților desfășurate de organizațiile de control în această direcție, implementarea standardelor internaționale în domeniul dat”.

Prezent la întrunirea femeilor sindicaliste, Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că Confederația a insistat și va insista în privința ratificării de către RM a Convenției nr.161 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care ar contribui la o mai bună protecție socială a populației. Convenția nr. 161 a OIM, privind serviciile de sănătate ocupațională, adoptată la Geneva, Elveția, la 26 iunie 1985, urmărește asigurarea participării angajaților la soluționarea problemelor de protecție a sănătății și securității muncii.

În cadrul aceleiași întruniri, participanții au examinat chestiuni cu privire la modificările care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2019 ce se referă la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), privind calculul și plata indemnizației de incapacitate temporară de muncă, calcularea indemnizațiilor de asigurări sociale.

Comisia de Femei este o structură a CNSM care are drept scop protejarea drepturilor profesionale, economice și sociale ale femeilor membre de sindicat prin: monitorizarea respectării legislației vizând protecția drepturilor sociale și de muncă; participarea activă la realizarea politicilor sindicale; colaborarea cu structurile statale și societatea civilă, prin conjugarea eforturilor, în vederea consolidării mediului favorabil schimbărilor democratice, constituirii unei societăți cu drepturi și șanse egale pentru femei și bărbați.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM