Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de situația social-economică precară, cauzată de pandemia de coronavirus, cu care se confruntă femeile din Republica Moldova. Întrunite la 7 august curent, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Femeile – categorie grav afectată de efectele situației epidemiologice a infecției COVID-19”, membrele Comisiei au analizat efectele acestei situații și au discutat despre diminuarea riscurilor de infectare la locul de muncă și în societate.
Potrivit Liubei Rotaru, președinte al Comisiei de Femei din cadrul CNSM, din numărul total, până la această dată, al persoanelor infectate cu noul coronavirus, care a ajuns la aproape de 27 de mii de cazuri, sunt infectate peste 15 mii de femei. Ea susține că această cifră arată o pondere ridicată a îmbolnăvirilor care se atestă în rândul femeilor, ele fiind o categorie grav afectată în această criză.
„Panemia ne-a pus la grea încercare pe toți. Nimeni nu a fost pregătit pentru această criză. Oamenii sunt nevoiți să muncească la distanță, unii și-au pierdut locul de muncă și au rămas fără surse de existență, iar alții sunt nevoiți să lucreze în condiții grele fără a beneficia de protecție socială. Femeile au fost afectate în mod deosebit. Pe lângă faptul că avem multe îmbolnăviri în rândul femeilor, în această perioadă a crescut violența în familie îndreptată împotriva femeilor, s-a agravat situația morală și psihologică a femeilor. Multe femei au fost nevoite să renunțe la serviciu pentru a sta acasă cu copiii. Pentru a ajuta femeile, membrele Comisiei de Femei a CNSM s-au întrunit în ședințe online și au propus soluții concrete care să contribuie la ameliorarea situației social-economice a femeilor.”, a comunicat Rotaru.
În cadrul discuțiilor, sindicalistele au subliniat necesitatea elaborării unui plan complex de relansare a economiei, elaborarea unui plan de acțiuni cu privire la protecția femeilor cu mulți copii și a femeilor din mediul rural, implementarea unor măsuri suplimentare de informare a femeilor pentru a combate violența domestică prin conjugarea eforturilor administrației publice locale, ONG-urilor și structurilor sindicale.
Totodată, ele au subliniat importanța restabilirii funcției de control al Inspectoratului de Stat al Muncii, perfectarea legislației în domeniul bolilor profesionale, respectarea prevederilor Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii nr. 181 și nr. 129, recunoașterea îmbolnăvirii cu COVID-19 drept o boală profesională, stimularea salariaților care activează în prima linie. Acestea, dar și alte propuneri, vor fi incluse într-o Declarație a Comisiei de Femei a CNSM care urmează a fi definitivată în timpul apropiat și expediată în adresa autorităților.
Prezent la această ședință, Oleg Budza, președinte al CNSM, a trecut în revistă activitățile desfășurate în această perioadă de către mișcarea sindicală, îndreptate spre susținerea și protecția salariaților, membrilor de sindicat. Liderul sindical a reiterat necesitatea acordării unei atenții mai mari salariaților care activează în prima linie – medici și personal medical, polițiști, vameși, diverse categorii de funcționari publici. Președintele CNSM s-a referit și la redeschiderea recentă a stațiunilor balneosanatoriale și a precizat că au fost organizate toate măsurile necesare de protecție a persoanelor care își întremează sănătatea.
„În această perioadă au fost pregătite mai multe proiecte de comun cu organizațiile internaționale, care urmează a fi implementate în toamna acestui an. Depunem eforturi îndreptate spre consolidarea Inspecției de Stat a Muncii și al sistemului de securitate și sănătate în muncă. Sunt organizate ședințe cu participarea partenerilor sociali unde analizăm efectele acestei crize și identificăm soluții. Ceea ce ne lipsește este comunicarea directă cu membrii noștri. Pentru a depăși provocările curente, este primordial să ne consolidăm și să fim solidari.”, a accentuat Budza.
Alte probleme abordate în cadrul ședinței Comisiei de Femei s-au referit la importanța susținerii femeilor antreprenoare ale căror afaceri sunt pe cale de a falimenta, susținerea cadrelor didactice, cadrelor din sistemul organelor de forță, lucrătorilor din domeniul culturii și din agricultură, dar și din alte ramuri. Totodată, în cadrul ședinței sindicalistele au fost informate despre modificările recente ale legislației muncii și activitatea Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM