Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comisiile teritoriale de dialog social – actorii cheie în dinamizarea pieței forței de muncă la nivel local

19.02.2020

IMG_7564

Membrii Comisiilor teritoriale pentru consultări și negocieri colective (CTCNC) și reprezentanții subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă participă, în zilele de 18-21 februarie curent, la un atelier de lucru privind dialogul social. Activitatea este organizată în cadrul Programului de țară privind munca decentă, finanțat și susținut de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Lucrările se desfășoară în mai multe sesiuni, axându-se pe dezvoltarea și consolidarea dialogului social de nivel teritorial, în vederea soluționării problemelor ce țin de domeniul muncii și a problemelor-social economice.

Astfel, participanții sunt instruiți cu rolul și principiile de bază ale activității  comisiilor pentru consultări și negocieri colective de toate nivelurile, aspectele colaborării dintre Comisia națională și cele teritoriale, dar și cu modalitățile de formulare și elaborare a politicilor de ocupare, a obiectivelor, priorităților și indicatorilor acestora, care ulterior vor contribui la gradul de ocupare a persoanelor la nivel local.

Potrivit Alei Lipciu, coordonator național OIM, la nivel teritorial, parteneriatul social are un rol important în dinamizarea pieței forței de muncă, iar membrii comisiilor teritoriale de consultări și negocieri colective sunt actorii cheie în acest proces. ”I-am adunat aici pentru a le împărtăși experiența pe care am avut-o recent în raionul Cahul, unde platforma de dialog social a impulsionat promovarea la nivel local a primului Parteneriat Local de Ocupare (LEP) din Moldova. Ne dorim să extindem această bună practică și în alte raioane ale țării, pentru o mai bună guvernare a pieței muncii, promovarea muncii decente și a oportunităţilor de ocupare, precum și un mai bun sistem de protecţie socială.”, a spus ea.

Sergiu Iurcu, șef  Departamentul protecție social economică al CNSM, a menționat că în cadrul atelierului s-a pus accent pe instruire și schimb de experiență, dat fiind faptul că în majoritatea comisiilor teritoriale sunt mulți membri noi, ca urmare a alegerilor locale din toamna anului trecut, și aceștia trebuie să cunoască care este starea actuală a dialogului social, cum funcționează și cum poate fi îmbunătățit. ”În urma activităților respective, sperăm la o implicare mai activă a acestora în elaborarea politicilor sociale la nivel de teritoriu”, a punctat specialistul CNSM.

Comisiile teritoriale pentru consultări și negocieri colective reprezintă cadrul instituțional prin care este promovat dialogul social la nivel local, întrunind reprezentanți ai autorităților publice locale, asociațiilor sindicale și patronale de același nivel.

Departamentul mass-media și relații internaționale