Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comitetele sectoriale, instrumente de echilibrare a pieței forței de muncă

11.05.2018

IMG_2711

Rolul și atribuțiile comitetelor sectoriale pentru formare profesională a fost genericul sesiunii de instruire pentru reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale și ai organizațiilor patronale, care s-a desfășurat astăzi, 11 mai, în sediul Casei Sindicatelor.

”Crearea comitetelor sectoriale în ramurile economiei naționale, a declarat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), constituie unul dintre obiectivele de bază ale sindicatelor din țara noastră.”

”Cu atât mai mult, a specificat dumnealui, că acest imperativ decurge și din conținutul Acordului de Asociere RM-UE, care acordă în mod prioritar o atenție sporită pregătirii cadrelor profesionale, pledează pentru revizuirea multor programe de instruire și ajustarea acestora le nivelul cerințelor europene”.

Deși în țara noastră au fost create 6 comitete sectoriale, Petru Chiriac a apreciat că este un rezultat modest. El a spus că acum este important de a pregăti specialiști conform cerințelor standardelor ocupaționale, de a elabora noi curricule, care să corespundă exigențelor actuale ale pieței muncii, se cere de a efectua o revizie a registrului profesiilor, meseriilor care există în prezent.

Deoarece, a remarcat vicepreședintele CNSM, pregătirea profesională a absolvenților instituțiilor de învățământ profesional nu mai corespunde așteptărilor angajatorilor, patronilor de întreprinderi. În acest sens, Petru Chiriac, s-a pronunțat pentru o colaborare mai strânsă dintre sistemul educațional și ramurile economiei naționale, mai ales în ce privește crearea comitetelor sectoriale, care au drept scop corelarea formării profesionale a angajatorilor și salariaților cu cerințele pieței forței de muncă în baza parteneriatelor sociale la nivelul ramurilor economice în domeniul formării profesionale.

Anna Gherganova, șefa direcției de politici ocupaționale și de reglementare a migrației a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a ținut să menționeze că evenimentul a fost organizat pentru a-i informa pe reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale și ai organizațiilor patronale despre ultimele evoluții în domeniul comitetelor sectoriale. Ea le-a vorbit celor prezenți despre rolul și atribuțiile comitetelor sectoriale pentru formare profesională, a insistat să explice funcțiile acestora, să contribuie la înțelegerea deplină a cadrului legal existent cu privire la comitetele sectoriale prin prisma atribuțiilor acestora, să lămurească mecanismul de interacțiune dintre piața muncii și sistemul de formare profesională.

Violeta Vrabie, reprezentant al Organizației Internaționale a Muncii,a precizat că sesiunea de instruire reprezintă o oportunitate foarte bună pentru dinamizarea colaborării și dialogului în vederea echilibrării cererii și ofertei pe piața forței de muncă a țării noastre cu implicarea partenerilor sociali în procesul de formare a noi comitete sectoriale.

Faza de finalizare a sesiunii de instruire a fost marcată prin discuții animate în ce privește funcțiile și atribuțiile comitetelor sectoriale.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM