Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comitetul Confederal al CNSM s-a întrunit în ședință pentru a examina un șir de chestiuni de ordin social-economic și organizatoric

20.02.2020

IMG_3878

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) s-au întrunit joi, 20 februarie, în cadrul ședinței ordinare, pentru a pune în discuție mai multe chestiuni de importanță social-economică, dar și de ordin organizatoric care vizează activitatea mișcării sindicale pentru următoarea perioadă.

În conformitate cu ordinea de zi a ședinței, sindicaliștii au discutat despre propunerile CNSM de modificare și completare a cadrului legal referitor la minimul de existență, activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor pe parcursul anului 2019 și obiectivele pentru anul 2020, planul CNSM în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2020, aprobarea componenței nominale a grupului de formare sindicală în cadrul proiectului educațional „Școala sindicală din Moldova”, adoptarea unei Declarații privind reformele în domeniul legislației muncii în Ucraina, precum și alte chestiuni.

Astfel, Comitetul Confederal a înaintat Guvernului mai multe cerințe care se referă la minimul de existență: modificarea Legii cu privire la minimul de existență în vederea utilizării minimului de existență la stabilirea garanțiilor statului în domeniul veniturilor populației; reexaminarea conținutului și modalității de calcul al minimului de existență; includerea în componența minimului de existență a unor produse, mărfuri și servicii care vizează viața socială a omului.

În Moldova, minimul de existență este calculat prin metoda normativ-statistică. Adică în baza mărimii valorice a coșului alimentar, a cheltuielilor pentru achitarea serviciilor prestate populației și contribuții. O asemenea metodă mai este folosită în Rusia, Ucraina, Kazahstan și aproape în toate țările Comunității Statelor Independente. Sindicaliștii consideră că în Moldova, minimul de existență este nu numai un indicator al dezvoltării economice scăzute, dar și al unui sistem învechit de evaluare a nivelului de trai al populației care necesită a fi revizuit. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2019, minimul de existență a constituit în medie pe lună 2 028 de lei.

În raportul despre activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor s-a menționat că în anul 2019 inspectorii au efectuat 393 de  vizite de lucru privind respectarea legislației în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă, la instituții cu un număr de 22144 de salariați, inclusiv 18655 de membri de sindicat. În urma acestor vizite au fost întocmite procese–verbale în care au fost depistate 7899 de încălcări și abateri de la prevederile actelor normative din domeniul muncii, dintre care 6702 în domeniul securității și sănătății în muncă și 1197 de încălcări în domeniul raporturilor de muncă. Inspectorii de muncă ai sindicatelor au oferit peste 800 de consultații angajatorilor și salariaților.

În legătură cu adoptarea unei Declarații privind reformele în domeniul legislației muncii în Ucraina, membrii Comitetului Confederal al CNSM își exprimă îngrijorarea și, totodată, condamnă reformele legislației muncii, promovate de Guvernul Ucrainei, fără o consultare adecvată a partenerilor sociali. CNSM invită autoritățile de resort ale Ucrainei, ca în procesul de modificare a legislației muncii să asigure respectarea drepturilor și intereselor de muncă ale salariaților, principiile parteneriatului social în sfera muncii, precum și normele dreptului internațional la care Ucraina este parte.

Membrii Comitetului Confederal au decis să convoace ședința Consiliului General al CNSM pe data de 9 aprilie 2020, în incinta Institutului Muncii. De asemenea, sindicaliștii au adoptat hotărârea de a organiza și a desfășura o manifestație cu prilejul Zilei solidarității oamenilor muncii pe data de 1 mai 2020.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM