Membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit marți, 20 decembrie, în ultima şedinţă din acest an, în cadrul căreia au examinat mai multe chestiuni.
Astfel, în scopul asigurării respectării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale salariaților, Comitetul Confederal al CNSM a aprobat metodologia de estimare a costului forței de muncă, din perspectiva necesităților salariaților.
Potrivit lui Oleg Budza, președinte al CNSM, la elaborarea acestei metodologii au lucrat specialiștii CNSM, și reprezintă un instrument bine argumentat, bazat pe analiza realităților din țară, care va fi util în procesul de negocieri cu partenerii sociali.
La elaborarea metodologiei s-a luat în considerare ierarhia nevoilor umane și recomandările organizațiilor internaționale. Potrivit metodologiei, pentru asigurarea nivelului rațional de trai al unei familii, formate din doi salariați și 2 copii, este necesar circa 37 mii lei pe lună. În medie, cuantumul salarial pentru un salariat ar trebui să fie de circa 18 mii lei pe lună. Metodologia determină care sunt costurile de trai și necesitățile reale de consum ale populației.
În același timp, Comitetul Confederal a aprobat propunerile CNSM la Planul de activitate al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru anul 2017. Aceste propuneri se referă la intensificarea acțiunilor de combatere a fenomenului „muncii la negru” și a achitării salariilor “în plic”, eficientizarea dialogulului social, majorarea salariului minim pe țară și a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei.
Un al subiect discutat de membrii Comitetului Confederal al CNSM, s-a referit la aprobarea listei entităților unde activează organizații sindicale, care urmează a fi vizitate de reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor pe parcursul anului 2017. Informațiile respective urmează a fi prezentate în perioada următoare.
În cadrul aceleiași ședințe, sindicaliștii au aprobat Planul de activitate al CNSM pentru semestrul I al anului 2017. Acesta se referă la provocările social-economice care stau în fața mișcării în anul ce vine, pregătirile pentru lucrările Congresului III al CNSM și alte chestiuni organizatorice ce țin de agenda activității CNSM.
Totodată, s-a luat act de informația privind rectificarea bugetului sindical al CNSM pentru anul 2016, gestionarea surselor financiare, utilizarea mijloacelor financiare pentru activitățile de formare sindicală în anul 2016.
Departamentul mass-media și relații internaționale