Astăzi, 30 mai, membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit în ședința ordinară. Conform ordinii de zi, au fost examinate un șir de chestiuni ce se referă la activitatea mișcării sindicale.
La începutul ședinței, Oleg Budza, președintele CNSM, a îndemnat președinții centrelor sindicale național-ramurale să se implice în desfășurarea activităților organizate cu prilejul marcării la 7 iunie curent a Zilei Sindicalistului. Menționăm că în această perioadă, CNSM organizează în mai multe localități din țară diverse întruniri cu activul sindical, campanii de informare, iar la 7 iunie va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei date de referință pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova.
În cadrul ședinței, sindicaliștii au pus în discuție propunerile CNSM în forma unui proiect de Lege cu privire la modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova. Totodată, au fost aprobate Recomandările privind contribuția sindicatelor la apărarea drepturilor și intereselor de muncă ale salariaților prin prisma unor prevederi ale Codului muncii.
În acest sens, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a prezentat o Nota informativă la proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154-XV din 28 martie 2003. Propunerile sindicatelor la proiectul de Lege se referă la stabilirea unui termen concret pentru angajator (5 zile lucrătoare) de a informa persoana despre refuzul de angajare, precum și la neadmiterea concedierii salariaților aflați în orice tip de concediu. Propunerile sindicatelor urmează a fi înaintate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru examinare în cadrul grupului de lucru tripartit.
Alt subiect inclus pe ordinea de zi s-a referit la crearea grupului de lucru pentru monitorizarea și elaborarea rapoartelor de alternativă asupra implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030” și a Agendei 2030 vizând Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
De asemenea, sindicaliștii au examinat chestiunea cu privire la semnarea Acordului de colaborare dintre Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Sindicatelor din Azerbaidjan, încheiat la Baku la 8 mai curent. Acordul urmărește să contribuie la dezvoltarea relațiile dintre cele două organizații sindicale privind apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, fortificarea relațiilor de colaborare, consolidarea solidarității la nivel internațional.
Membrii Comitetului Confederal al CNSM au mai discutat și despre alte chestiuni organizatorice ce se referă la activitățile programate pentru următoarea perioadă.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM