Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) s-au întrunit joi, 17 septembrie, în cadrul ședinței ordinare, pentru a pune în discuție mai multe chestiuni de importanță social-economică, dar și de ordin organizatoric care vizează activitatea mișcării sindicale pentru următoarea perioadă.
Sindicaliștii au pus în discuție avizul CNSM la proiectul de lege privind modificarea unor acte legislative care prevede reglementarea muncii prin agent de muncă temporară, avizul CNSM la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea modificărilor care se operează în Hotărârea Guvernului nr. 156/2002 și abrogarea unor Hotărâri de Guvern, planul de activitate al CNSM pentru perioada octombrie-decembrie 2020, realizarea activității internaționale în perioada pandemică și alte chestiuni.
Reprezentanţii sindicatelor au reiterat faptul că eventuala implementare în Republica Moldova a instituției de agent de muncă temporară este totalmente dezavantajoasă pentru salariați și va avea ca efect iminent diminuarea semnificativă a drepturilor și garanțiilor salariaților în comparație cu prevederile actuale ale legislației muncii. Sindicaliștii susțin că proiectul de lege provoacă o serie de riscuri și dezavantaje și se expun împotriva promovării și adoptării acestuia deoarece cuprinde o serie de prevederi care contravin legislației în vigoare a Republicii Moldova şi pot avea ca efect abuzuri din partea angajatorilor.
În ceea ce privește proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea modificărilor care se operează în Hotărârea Guvernului nr. 156/2002, care se referă la modificarea și completarea Statutului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNSM), membrii Comitetului Confederal al CNSM au propus ca la baza constituirii componenței Consiliului de Administrație al CNAM să fie pus principiul parității pentru partenerii sociali, care contribuie la formarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, Consiliul de Administrație urmează să fie constituit din 3 reprezentanți ai Guvernului, 3 reprezenți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, 3 reprezentanți ai CNSM și 2 reprezentanți ai organizației profesionale a lucrătorilor medicali și farmaceutici.
Planul de activitate al CNSM pentru perioada menționată prevede elaborarea amendamentelor Confederației la proiectele legilor bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021, inițierea procesului de ratificare a Convenției OIM nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.
Totodată, până la sfârșitul acestui an sindicaliștii vor examina respectarea convențiilor colective (nivel național), activitatea comitetelor sectoriale pentru formare profesională, activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor în condițiile pandemiei Covid-19, măsurile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în vederea eliminării contradicțiilor dintre prevederile legislației naționale și Convențiile OIM privind inspecția muncii în industrie și comerț și inspecția muncii în agricultură.
Amintim că, Comitetul Confederal este organul de conducere al CNSM în perioada dintre ședințele Consiliului General. Comitetul Confederal definește pozițiile Confederației în probleme de actualitate sindicală națională și internațională; îndeplinește rezoluțiile și hotărârile Congresului, Consiliului General, elaborând planuri concrete de acțiuni.
Departamentul mass-media și relații internaționale