Astăzi, 10 decembrie, membrii Comitetului sectorial pentru formare profesională din agricultură și industria alimentară “AgroindVET” s-au întrunit în cadrul conferinței de evaluare a rezultatelor campaniei de creare a Consiliilor Raionale ale Parteneriatului Social din ramură. Participanții au efectuat o analiză a situației existente, au discutat despre problemele și necesitățile învățământului vocațional tehnic din agricultură, căile de ameliorare a situației în domeniul pregătirii profesionale.
Conform informațiilor prezentate, Comitetul sectorial “AgroindVET” are obiectivul de a dezvolta parteneriate sociale la nivelul ramurii agricole în domeniul formării profesionale, în scopul sprijinirii învățământului profesional tehnic și formării continue, precum și pentru a corela formarea profesională a angajatorilor și salariaților cu cerințele pieței muncii.
Membrii Comitetului au menționat că mizează pe intensificarea activității partenerilor sociali în sfera atragerii tinerilor specialiști care în prezent, potrivit unor evaluări, nu au suficiente competențe practice pentru a face față cerințelor de pe piața muncii, nu sunt motivați să muncească în zone rurale, nu sunt remunerați corespunzător. Totodată, s-a discutat despre necesitatea operării unor modificări în programa de studiu și practică pentru a asigura dezvoltarea de competențe profesionale conform așteptărilor sectorului real al economiei.
Potrivit lui Leonard Palii, președintele Comitetului sectorial “AgroindVET”, este necesar de dezvoltat parteneriatul social la nivel de raioane. “Am reușit să creăm în 10 raioane parteneriate sociale în domeniul VET și să atragem în activitățile noastre reprezentanții administrației publice locale, reprezentanții sindicatelor și mai mulți patroni din aceste raioane. Observăm că există o dorință de implicare din partea lor în procesul de asigurare a întreprinderilor cu forță de muncă calificată, de dezvoltare a instituțiilor de învățământ vocațional tehnic. Ne dorim să activizăm piața muncii din raioanele țării, să lichidăm discrepanța dintre oferta de pe piața muncii, modul de pregătire al cadrelor, și cerințele mediului de afaceri”, a subliniat Leonard Palii.
“Comitetele sectoriale sunt structuri relativ noi pentru Republica Moldova. Au fost create Comitete sectoriale în diferite ramuri. Comitetul sectorial din ramura agricolă este unul din cele mai mari și se deosebește de alte Comitete prin faptul că își dezvoltă activitatea în teritoriu. Am constatat că instituțiile de învățământ pregătesc cadre într-un mod diferit de necesitățile de pe piața muncii. Comitetele sectoriale sunt de fapt „o punte de legătură” dintre cererea și oferta de pe piața muncii. Tendințele din ramură arată că aceasta se confruntă cu o lipsă de cadre, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Sindicatele au un rol esențial în activitatea Comitetului sectorial, care împreună cu angajatorul trebuie să creeze programe de pregătire profesională”, este de părere Vladimir Lungu, expert național în domeniul activității Comitetelor sectoriale din cadrul Fundației Europene de Formare.
Menționăm că strategiile în domeniul VET urmăresc amplificarea implicării partenerilor sociali și comerciali în proiectarea și implementarea sistemelor de formare profesională la locul de muncă. Actualmente activează 6 comitete sectoriale pentru formare profesională în următoarele domenii: comerț, hoteluri, restaurante; tehnologii informaționale și comunicații; industria ușoară; în domeniul intermedierii financiare, asigurări și tranzacții imobiliare; sectorul agroalimentar; sfera construcțiilor.
Departamentul mass-media și relații internaționale